Gjithçka fillon me hapin e parë ...

Der Mënyra e Jeruzalemit është shtegtimi më i gjatë në botë dhe rruga e paqes dhe kulturës ndërkombëtare!

Der Mënyra e Jeruzalemit lidh fetë dhe popujt në një projekt unik të paqes.

Der Mënyra e Jeruzalemit qëndron për njohjen dhe tolerancën e ndërsjellë.

Dashuria, forca më e fortë në univers, depërton, ndriçon gjithçka dhe ndërton ura midis të gjithë njerëzve!

 

Pelegrinazhi krijon çiltërsi për takime, zvogëlon paragjykimet dhe frikën dhe forcon besimin - besimin themelor! Kufijtë e supozuar midis popujve dhe feve mund të tejkalohen nga njerëz individualë në dashuri dhe respekt të ndërsjellë.

Menschen

Në rrugën tonë patëm shumë takime të paharrueshme. Shpesh ishin vetëm momente të shkurtra të një buzëqeshje miqësore që na mirëpritën ose fjalë inkurajuese që na dhanë forcë të re për udhëtimin. Ne morëm biseda me shumë banorë të zonës, kurrë nuk morëm emrat e shumicës së tyre dhe megjithatë morëm shumë.

Gjatë gjithë rrugës ne ishim në gjendje të shijonim mikpritjen dhe mbështetjen e njerëzve gjatë rrugës - për shembull nga Mario, udhëzuesi ynë personal i qytetit në Beograd, nga një fermer i vjetër në Maqedoni, në pusin e të cilit u lejuam të freskoheshim, nga Bayram, i cili na dha në Turqi të mbështetur me traktorin në kërkimin e Derbës antike dhe nga njerëzit që na erdhën në ndihmë në kohën e duhur. Ne jo vetëm që flinim në famullitë dhe manastire, por një herë madje pothuajse në një xhami - por më në fund gjetëm një hotel në shtëpinë e një gruaje 100-vjeçare, pimë një gotë gji diku në vetminë turke me një familje të ngrohtë fshatare dhe biseduam në mënyrë të animuar me vendasit në çajtore, ishin të ftuar në një vakt të agjërimit të Ramazanit në një fshat malor, morën një ose dy kopsa nga priftërinjtë ortodoksë, kaluan disa ditë me atasheun tregtar austriak në Damask dhe shumë më tepër. Gjetëm miq që na shoqëruan një pjesë të rrugës (gjithashtu një herë një "katër këmbë" i cili madje na shoqëronte për javë të tëra), takuam njerëz që me kuriozitet na pyetën se ku po shkonim dhe shpesh tundnin kokën me mosbesim kur mësuan për destinacionin tonë të largët, dhe zhvilluan shumë biseda të mira. Sigurisht, ndonjëherë kishte edhe vështirësi, për shembull kur oficerët e zellshëm të zbatimit të ligjit donin të demonstronin fuqinë e tyre. Por kryesisht kemi takuar kolegë të dobishëm - oficerë policie.

Gjatë rrugës përmes ishim në gjendje të përjetonim se nuk është çështje feje apo origjine nëse njëri i afrohet tjetrit me mendje dhe zemër të hapur. Miqësia dhe njerëzimi mund të ndihen në të gjitha vendet, pavarësisht nga feja apo kombësia.
 
Aq të ndryshme sa ishin vendet dhe njerëzit - ju nuk jeni i huaj në këmbë, dhe një gjë ishte e vlefshme kudo: gjuha e zemrës!

Menschen

Në rrugën tonë patëm shumë takime të paharrueshme. Shpesh ishin vetëm momente të shkurtra të një buzëqeshje miqësore që na mirëpritën ose fjalë inkurajuese që na dhanë forcë të re për udhëtimin. Ne morëm biseda me shumë banorë të zonës, kurrë nuk morëm emrat e shumicës së tyre dhe megjithatë morëm shumë.

Gjatë gjithë rrugës ne ishim në gjendje të shijonim mikpritjen dhe mbështetjen e njerëzve gjatë rrugës - për shembull nga Mario, udhëzuesi ynë personal i qytetit në Beograd, nga një fermer i vjetër në Maqedoni, në pusin e të cilit u lejuam të freskoheshim, nga Bayram, i cili na dha në Turqi të mbështetur me traktorin në kërkimin e Derbës antike dhe nga njerëzit që na erdhën në ndihmë në kohën e duhur. Ne jo vetëm që flinim në famullitë dhe manastire, por një herë madje pothuajse në një xhami - por më në fund gjetëm një hotel në shtëpinë e një gruaje 100-vjeçare, pimë një gotë gji diku në vetminë turke me një familje të ngrohtë fshatare dhe biseduam në mënyrë të animuar me vendasit në çajtore, ishin të ftuar në një vakt të agjërimit të Ramazanit në një fshat malor, morën një ose dy kopsa nga priftërinjtë ortodoksë, kaluan disa ditë me atasheun tregtar austriak në Damask dhe shumë më tepër. Gjetëm miq që na shoqëruan një pjesë të rrugës (gjithashtu një herë një "katër këmbë" i cili madje na shoqëronte për javë të tëra), takuam njerëz që me kuriozitet na pyetën se ku po shkonim dhe shpesh tundnin kokën me mosbesim kur mësuan për destinacionin tonë të largët, dhe zhvilluan shumë biseda të mira. Sigurisht, ndonjëherë kishte edhe vështirësi, për shembull kur oficerët e zellshëm të zbatimit të ligjit donin të demonstronin fuqinë e tyre. Por kryesisht kemi takuar kolegë të dobishëm - oficerë policie.

Gjatë rrugës përmes ishim në gjendje të përjetonim se nuk është çështje feje apo origjine nëse njëri i afrohet tjetrit me mendje dhe zemër të hapur. Miqësia dhe njerëzimi mund të ndihen në të gjitha vendet, pavarësisht nga feja apo kombësia.
 
Aq të ndryshme sa ishin vendet dhe njerëzit - ju nuk jeni i huaj në këmbë, dhe një gjë ishte e vlefshme kudo: gjuha e zemrës!