Gjithçka fillon me hapin e parë ...

Der Mënyra e Jeruzalemit është shtegtimi më i gjatë në botë dhe rruga e paqes dhe kulturës ndërkombëtare!

Der Mënyra e Jeruzalemit lidh fetë dhe popujt në një projekt unik të paqes.

Der Mënyra e Jeruzalemit qëndron për njohjen dhe tolerancën e ndërsjellë.

Dashuria, forca më e fortë në univers, depërton, ndriçon gjithçka dhe ndërton ura midis të gjithë njerëzve!

 

Pelegrinazhi krijon çiltërsi për takime, zvogëlon paragjykimet dhe frikën dhe forcon besimin - besimin themelor! Kufijtë e supozuar midis popujve dhe feve mund të tejkalohen nga njerëz individualë në dashuri dhe respekt të ndërsjellë.

portrete pelegrinësh

Unë quhem Alex, jam 31 vjeç. 2 vjet më parë nisa një ecje që më ndryshoi jetën... Më ndryshoi jetën sepse ndryshova veten nga themeli. Unë pata fatin të eci në rrugën e Jeruzalemit nga Le Puy-en-Velay në Francë deri në Jerusalem. Gjatë këtij pelegrinazhi 14 mujor kam përjetuar frikë, zemërim dhe vetmi. Por gjëja më e rëndësishme ishte dashuria nga të huajt, nga të huajt që ishin të gatshëm të më ndihmonin me ushqim apo shtrat. Rruga ime më çoi nëpër vende të ndryshme. Zbulova kultura të ndryshme, takova shumë njerëz dhe zbulova një "thesar": Njerëzit janë miqësorë dhe të dashur, pavarësisht se nga vijnë dhe çfarë feje i përkasin. Kur arrini në një fshat të uritur, të etur dhe të lodhur, gjen gjithmonë një zemër të ngrohtë dhe një shpirt të mrekullueshëm për t'ju ndihmuar. Kjo është ajo që e bën të mundur një rritje kaq të madhe. Të tjera. Unë gjithashtu vizitova shumë vende të shenjta në rrugën e Jeruzalemit dhe ishte një bekim. Çdo ditë që ecja në shëtitje isha në gjendje të forcoja besimin tim në diçka më të madhe. Paqja e brendshme vinte dita ditës, besimi dhe besimi në jetë forcoheshin. Kjo është bukuria e një pelegrinazhi. Po e njoh veten në një mënyrë që nuk e kam përjetuar kurrë më parë. Hiking është shërim, them unë, dhe uroj që të gjithë ta kenë këtë përvojë. Ju lutem më kontaktoni për çdo pyetje, nëse keni nevojë për ndonjë informacion ose thjesht dëshironi të bisedoni rreth shtegut!


Facebook: Aleks Lafon / E-mail, whatsapp dhe fotot shikoni Uebfaqja e JERUSALEM WAY


Claudia (66): Dhuratat që të jep rruga...  “Shkova në Jerusalem.” Sa herë që them apo mendoj këtë fjali, sa herë që e shoh në ëndërr, gjithçka kthehet menjëherë. 5200 km, një herë 4 muaj (2022) dhe një herë 3,5 muaj (2023), më sollën nga vendlindja ime Koblenz/Rhein në objektivin gjeografik të Jerusalemit. Por në fakt ishte edhe një herë vetë rruga, të cilën e përjetova si synim dhe që më dha kaq shumë dhurata: Largimi drejt së panjohurës, liria, mirësia e pabesueshme e njerëzve gjatë rrugës, bukuria dhe diversiteti i natyrës. , vendet e panumërta historike, koha e pandërprerë me Zotin, zbulimi i vendeve biblike, qëndrimi i mirënjohjes së thellë, mësimet e reja të vetëpranimit, ambivalenca e përditshme e ngjarjeve dhe situatave dhe e vetmja detyrë "Sillni paqen në çdo shtëpi! "Janë dhuratat që më ka bërë rruga e Jeruzalemit. “Nuk e di se çfarë është, por ju jeni kaq rrezatues!” kanë thënë shpesh njerëzit që kanë kërkuar afërsinë time. Duhet të ketë qenë përmbushje dhe gëzim që fjalë për fjalë ka dalë nga unë. FALEMINDERIT nga thellësia e zemrës për Johannes Aschauer për punën e tij të palodhshme dhe ndihmën e tij në momentin e duhur. Gjithashtu një dhuratë! Çfarë mbetet? Shumë transferime në jetën e përditshme, ndryshime, punë paqësore dhe lutje e përditshme në lëvizje: Zoti më ruaj, unë të besoj ty.Ti më trego rrugën drejt jetës. Me ty ka gëzim, gëzim me bollëk.”

 

Facebook: Claudia Schilde / Instagram: claudia.schild


Uwe (51) filloi të ecë në liqenin e Konstancës / Gjermani në vitin 2023 dhe aktualisht ndodhet në Jerusalemweg në Kosovë... Pelegrinazhi është vokacioni im dhe rruga është shtëpia ime! Filloi me ecjet e para në distanca të gjata me skautët, aty u hodhën rrënjët e para. I çorientuar pas një ngjarjeje traumatike familjare, u nisa për në Camino-n tim të parë në 2009. Sigurisht që më duhej ta shkëputja rreth gjysmës së rrugës nga Fromista, edhe për arsye shëndetësore. Ky ishte fillimi dhe që atëherë unë kam bërë një pelegrinazh në më shumë se 10 Camino të ndryshme mbi 8000 KM dhe kam mbërritur në Santiago 7 herë. Duket se po bërtas për faljen e mëkateve. Jo, shtegu më thirri dhe pas një rruge të veçantë në 2015 ose 2016 pashë për herë të parë ngjitësin Jerusalemweg në Finisterre. Jam thellësisht mirënjohës që kjo rrugë e veçantë më thirri edhe mua dhe që munda ta ndjek këtë thirrje. Pelegrinazhi është paqe e jetuar, paqe me veten dhe paqe me mjedisin tuaj. Si pelegrin je “lakuriq”, pa maska ​​që mbulojnë veten tënde të vërtetë. Brendësia juaj përcakton të jashtmen tuaj dhe me çdo hap ju vini gjithnjë e më shumë tek vetja. Pelegrinët sjellin paqe dhe mirëkuptim ndërkombëtar, sepse pelegrinët nuk njohin kufij imagjinarë. Le të sjellim paqe dhe dashuri në këtë botë ende thellësisht të ndarë nga paragjykimet kulturore ose fetare; kur të gjeni paqen tuaj brenda jush, bota do të gjejë paqen. Ultreia dhe Suseia

 

Facebook: Pelegrinë Danni | Instagram: pilgrim_danni | E-mail: uwe@jerusalemway.org


Përshëndetje, ne jemi Estelle dhe Charlène nga Franca, dy miq që u takuan rrugës për në Compostela në 2021. Sigurisht që në këtë rrugë lindi projekti ynë për të ecur drejt Jerusalemit. Dy vjet më vonë, më 10 prill 2023, largohemi nga Parisi për një udhëtim nëntë-mujor në Tokën e Shenjtë. Secili prej nesh shkon për arsye personale, shkojmë për paqen në botë, por edhe për paqen brenda vetes, shkojmë të zbulojmë vende të tjera, kultura të tjera, tradita të tjera. Ne po shkojmë në një pelegrinazh lypëse, që do të thotë se nuk kemi para, as për ushqim, as për strehim. Ne zgjedhim të besojmë në Providencë sepse besojmë në jetë. Një sfidë e shenjtë që kërkon përshtatje, durim dhe përulësi. Ne gjithashtu kemi një qasje humanitare sepse kemi themeluar shoqatën tonë të quajtur "Pak më afër yjeve". Po mbledhim para që t'i dhurojmë në tre zona të ndryshme të klubit pasi të mbërrijmë në Jerusalem. Këto para do të përdoren gjithashtu për të financuar udhëtimin tonë nëse është e nevojshme. Kjo rrugë është rruga e jetës sonë. Na pëlqen të themi se së bashku afrohemi pak më shumë me yjet dhe se rruga jonë është rruga juaj. Për arsyet e tij na pëlqen ta ndajmë rrugëtimin tonë nëpër rrjete të ndryshme sociale. Ju lutemi na mbështesni përmes fushatës sonë për mbledhjen e fondeve në internet: Hape këtu

Instagram: unpeu_pluspresdesetoiles / YouTube: Link i hapur / Facebook: Estelle Charlene


Gustav (66) filloi rrugën e Jeruzalemit në Finisterre / Spanjë (!!) dhe aktualisht ndodhet në Shkup... Përshëndetje, unë vij nga Austria, Carinthia, dhe aktualisht jetoj në Cyrih; Unë kam 40 vjet që jam në bankë; Që nga vjeshta 2017, karriera ime profesionale ka qenë pjesë e së shkuarës sime. Në vitin 2018 u ngjita në 5 muaj përafërsisht. 4.000 km nga Klagenfurt nëpërmjet Vjenës në Santiago de Compostela. Në vitin 2019 kam udhëtuar për 10 muaj në të gjithë Amerikën e Jugut, Zelandën e Re dhe Azinë Juglindore. 2020 Rritja e pelegrinëve përafërsisht. 7.500 km nga Santiago de Compostela në Jerusalem, anuluar pas 900 km për shkak të Coronës. 2021 në këmbë nga Salzburgu mbi Alpe në Trieste: rreth 500 km, 25.000 m lart, 25.000 m poshtë... dhe tani që nga 15 marsi 2023 vazhdimi i pelegrinazhit tim në Jerusalem nga Pamplona në Spanjë, ku shkova 3 vjet më parë për shkak të pandemisë u ndalua. Tani kam qenë në Rrugën e Jerusalemit për 127 ditë dhe 3.400 km dhe kam ende rreth XNUMX ditë të mbetura. 3.500 km përpara meje. Jam magjepsur nga takimi me njerëz nga kultura të tjera dhe deri më tani kam pasur përvoja të shkëlqyera në të gjitha vendet ku kam bredhur; gatishmëria për të ndihmuar, mikpritja dhe ngrohtësia që u tregova nga njerëzit në këto vende është unike. Si filloi gjithçka: Në verën e vitit 2013, unë eci në rrugën klasike të Shën James mbi Pyrenees për në Santiago. Ishte rreth 830 km, që më deshën 28 ​​ditë ecje. Atëherë thuajse më duhej të hiqja dorë nga kjo ecje pas 300 km në Burgos për shkak të një dëmtimi. Por gjërat dolën ndryshe: një amerikan që takova në Camino më motivoi plotësisht përsëri në një bisedë 5-minutëshe, kështu që nuk kishte më asnjë shenjë dorëheqjeje, sepse ky amerikan, i quajtur John, më dha këshilla të rëndësishme se si të bëje unë mund të marr nën kontroll dëmtimin tim. Ishte vetëm për shkak të motivimit të tij dhe takimit me të që arrita në Santiago. Ky Camino në 2013 ndryshoi shumë për mua. Kur u ktheva në shtëpi vura në dyshim gjithçka; Ne jetojmë në luks këtu, kemi gjithçka, dhe në Rrugën e Shën Jakobit bëja vetëm pesë gjëra në ditë, domethënë: shëtitje, ngrënie, pije, larja e rrobave në mbrëmje dhe gjumi. M'u deshën rreth dhjetë ditë derisa arrita të zhytem sërish në jetën time të përditshme në zyrë. Kështu lindi ideja që të bëja sërish Rrugën e Shën Jakobit, duke filluar nga Karintia, por vetëm në një kohë kur kisha mbaruar aktivitetin tim profesional. Doja ta përjetoja përsëri atë ndjenjë të mrekullueshme pa pasur nevojë të kisha një takim apo të kthehesha në zyrën time më pas. Pranvera 2018 ishte një kohë e mirë për të nisur këtë projekt. Fillimisht doja të nisja Rrugën e Shën Jakobit nga Carinthia. Gjatë një pushimi një vit më parë në Salzburg, pashë një dërrasë me një "menu pelegrini" përpara një bujtinë. Kur pyeta për këtë, më thanë se këtu kalon Rruga Austriake e Shën Jakobit. Pasi hulumtova në internet, ndryshova planin tim dhe doja të ecja në të gjithë Rrugën Austriake të St. James, përmes Zvicrës, përmes Francës në Santiago. Dhe për shkak se ju duhet të filloni Rrugën e Shën Jakobit në pragun tuaj, më në fund vendosa të ecja nga Klagenfurt në Vjenë gjithashtu.

 

Facebook: Gustav Stangl / Blog: www.experimentalpaths.com / YouTube: Link i hapur


Një reputacion është një reputacion (Rose Marie 57)... Pas një faze intensive të jetës sime, më duhej urgjentisht një pushim për të pastruar veten. Unë ia dal më së miri kur kam kohë për veten time dhe endem nëpër natyrë. Në janar 2023, lexova një postim në Facebook në lidhje me Rrugën e Jerusalemit dhe pata rrahje të forta zemre dhe gunga. Më thirri këmba Jordan-Jerusalem. Në mes të shkrirjes së feve, ku janë vendet e shenjta, ja ku doja të shkoja. Siç dihet, patat nuk gënjejnë, por frika dhe dyshimet u rritën në përbindësha dhe më dhanë netë pa gjumë. Çfarë doni vetëm si një grua në Orient? A i keni akoma të gjitha? Por rezistoni një thirrjeje për një herë! GPS dhe komuniteti i Jerusalemit më kanë dhënë drejtim dhe mbështetje kur jam larguar nga rruga ose kam humbur besimin. Fakti që gratë e tjera kishin ecur në rrugën vetëm para meje, më gëzoi kur frika u zvarrit. Nuk kam qenë kurrë në rrezik. E vetmja gjë që duhej të kisha kujdes ishin qentë në fushë të hapur dhe u sëmura dy herë. Unë vazhdova gjithsesi. Ndihma dhe mikpritja e papritur gjatë rrugës më forcoi besimin në jetë. "Ti je një grua ndryshe", thonë familja dhe miqtë që nga kthimi im. Po ashtu eshte. Unë nuk kam mbërritur vetëm në destinacionin e Jeruzalemit. Por edhe në mua. Gjeta paqen e thellë të brendshme, lidhjen e humbur me krijimin dhe kudo me njerëzit që hapën zemrat dhe shtëpitë e tyre. Rruga e Jeruzalemit është me të vërtetë një mënyrë paqeje.

Facebook: Rose-Marie Gasser / Blog udhëtimesh: Link i hapur / YouTube: Link i hapur
Instagram: rose.marie.gasser / WhatsApp: +41 79 568 01 66


Emri im është Sigrid (67), Unë jam udhërrëfyes pelegrin dhe sponsor i itinerarit “Via Romea” dhe jetoj në Stade (Gjermani). Pas Rrugës së Shën Jakobit, unë bëra një pelegrinazh së bashku me të dashurën time nga Mainz në faza nga Stade via Mainz në Romë nga viti 2009. Prej andej u nisa vetëm për në Jerusalem. Më në fund arrita në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut në vitin 2019 nëpërmjet "Via Francigena del Sud" dhe "Via Egnatia". Fluturimi për në Shkup në Maqedoninë e Veriut tashmë është rezervuar dhe unë do të vazhdoj pelegrinazhin tim për herë të parë në “Rrugën e Jerusalemit” në shtator 2023. Mbështetja personale nga Johannes dhe kontakti me pelegrinët e tjerë tashmë më duket shumë e këndshme dhe e dobishme.

 

Facebook: Sigrid Strueber | E-mail: info@sigrid-strueber.de | WhatsApp: +49 170 402088


Unë quhem Johann, saktësisht 10 vjet më parë (në moshën 63 vjeçare) E bëra pelegrinazhin në një pjesë nga Shën Wolfgang në Bavarinë e Epërme (Gjermani) në Jeruzalem. Para kësaj, nuk kisha qenë kurrë në pelegrinazh apo shëtitje për më shumë se një ditë. Pelegrinazhi në Jeruzalem u iniciua në Pashkë të vitit 2012 nga reportazhi televiziv "Në këmbë për në Jerusalem". Bëhej fjalë për pelegrinazhin e Johannes Aschauer, David Zwilling dhe Otto Klar. Motoja e pelegrinazhit tim ishte paqja, mirëkuptimi fetar dhe ndërkombëtar. Në të njëjtën kohë, njerëzit mundën të dhuronin për Spitalin e Fëmijëve Betlehem (2.600 dhe 1.000 euro) dhe bujtinë në Erding. Qytetarët më kanë bërë edhe 80 lutje. Fillova në Rrëshajën 2013 me një shërbesë bekimi me rreth 150 veta dhe me klerikë katolikë, ungjillorë dhe myslimanë në kishën e famullisë së famullisë sime. Unë isha pelegrini i parë që shënova shtegun me ngjitësin e pëllumbit të paqes. Unë isha gjithashtu pelegrini i parë në Jerusalem Way që mora lejen e parë të pelegrinit në Jerusalem Way. Kjo u firmos nga kardinali Schönborn në Vjenë dhe ma dorëzua mua. Meqenëse ishte edhe për mirëkuptimin ndërkombëtar, më lejuan të bija zilen e paqes në qytetin e OKB-së në Vjenë si pelegrini i parë i Jeruzalemit. Johannes Aschauer i kishte organizuar dhe i kishte bërë të mundura të dyja. Kam ecur vetëm rreth 80% të rrugës. Kështu munda të përjetoja shumë intensivisht rrugën, natyrën, njerëzit etj. dhe të përjetoja një zgjerim të madh të zemrës sime. Në Turqi dhe Izrael në veçanti kam pasur takime të mrekullueshme fetare, gjë që ishte shumë e mirë për mirëkuptimin e ndërsjellë. Unë lutesha Psalmin 23 "Zoti është bariu im" çdo ditë gjatë rrugës për lutjet që ishin bërë dhe lutjen e falënderimit "Faleminderit, o Zot, që je drita ime, shpëtimi im dhe forca ime jeta.” Qëllimi më erdhi vetëm Jeruzalemi në fjalë. Kam qenë atje 17 herë më parë dhe kam pasur një marrëdhënie shumë intime me këtë qytet dhe tokën biblike. Qëllime të tjera fetare nuk do të ishin të diskutueshme për mua. Tani jam bërë një endacak në natyrë. Që atëherë unë kam bërë një pelegrinazh në Wolfgangweg nga Regensburg në Shën Wolfgang në Salzkammergut dhe disa rrugë të tjera më të gjata. Kam marrë mbështetjen më të mirë në rrugën time për në Jerusalem nga Johannes Aschauer dhe pjesërisht nga David Zwilling dhe Otto Klar. Faleminderit shumë.

 

Facebook: Johann Grasser | E-mail: johann.grasser@web.de | WhatsApp: +49 151 50487353