Gjithçka fillon me hapin e parë ...

Der Mënyra e Jeruzalemit është shtegtimi më i gjatë në botë dhe rruga e paqes dhe kulturës ndërkombëtare!

Der Mënyra e Jeruzalemit lidh fetë dhe popujt në një projekt unik të paqes.

Der Mënyra e Jeruzalemit qëndron për njohjen dhe tolerancën e ndërsjellë.

Dashuria, forca më e fortë në univers, depërton, ndriçon gjithçka dhe ndërton ura midis të gjithë njerëzve!

 

Pelegrinazhi krijon çiltërsi për takime, zvogëlon paragjykimet dhe frikën dhe forcon besimin - besimin themelor! Kufijtë e supozuar midis popujve dhe feve mund të tejkalohen nga njerëz individualë në dashuri dhe respekt të ndërsjellë.

Kryqëzata e tretë

Meqenëse kishim vendosur që nga fillimi të ndiqnim gjurmët e Kryqëzatës së Tretë në Tokën e Shenjtë, ne u morëm me detaje me prejardhjet përkatëse.

Shkas për Kryqëzatën e Tretë është pushtimi i Jeruzalemit më 2 tetor 1187 nga Sulltan Saladini, i cili kishte qenë në duart e të krishterëve që nga Kryqëzata e Parë. Më 11 maj 1189, Perandori Friedrich I Barbarossa u nis nga Regensburgu me një ushtri të madhe për të rimarrë Jeruzalemin. Ai zgjodhi rrugën përgjatë Danubit. Në 1190 Mbreti i Francës, Filipi II dhe Mbreti i Anglisë, Richard I Lionheart, u nisën me ushtritë e tyre për në Palestinë. Pas fillimit të përbashkët, ushtritë u ndanë në mënyrë që më pas të arrinin në Tokën e Shenjtë përmes detit nga Marseja ose Genova.

Kur Frederiku dhe ushtria e tij kaluan kufirin për në Perandorinë Bizantine, nuk kishte asnjë shenjë të mbështetjes së rënë dakord nga sundimtari bizantin Isaac; përkundrazi, kryqtarët u sulmuan vazhdimisht. Vetëm kur kërcënimi për të sulmuar Kostandinopojën ishte efektiv, dhe më në fund anijet dhe masat u vunë në dispozicion për ushtrinë e lundrimit për të kaluar Hellespontin.

Më në fund, në Azinë e Vogël, nga Laodicea, ushtria u zu pritë në mënyrë të përsëritur nga Selxhukët. Rruga e gjatë, nxehtësia, mungesa e ushqimit dhe vështirësitë e bënë veten të ndjerë. Ushtria ngadalë filloi të konsumohej. Sidoqoftë, ushtria kryqtare arriti të mposhtte Turqit më 18 maj 1190 dhe të merrte Ikonin, metropolin e sotëm të Konjës.

Në fund të majit Frederiku dhe ushtria e tij arritën në mbretërinë aleate armene të Kilikisë.

Gjatë rrugës përmes Maleve Demi, Friedrich Barbarossa u mbyt në lumin malor Saleph pranë qytetit të sotëm Silifke. Trupi më pas u varros pjesërisht dhe ushtria gradualisht u shpërnda. Disa u kthyen në Evropë, ndërsa pjesa tjetër u transferua në Akër me djalin e Frederikut për të rrethuar qytetin e Akrit me ushtritë e Filipit II dhe Richard I. Akra mund të pushtohej, kjo konsiderohet të jetë suksesi i madh, por edhe i vetmi i Kryqëzatës së Tretë: Jeruzalemi mbeti në duart e Salahudinit - qëllimi për të rimarrë Jeruzalemin u mungua.