Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Павле

Од Филипи тргнавме по патеките на апостол Павле.

Кое беше ова лице наречено Паулус, кој прв стапна на европско тло во антички Неаполис, на патот кон Филипи? седеше? Овој прогонувач, кој ги хранеше христијаните, со меч на јазикот, сè додека не му се случи такво шокантно искуство - не визија, туку привидување на Исус - што го принуди да паузира.

Колку сигурно бил огромен овој шок што тој, радикалниот Евреин од Тарс, се сменил целосно, шетал како проповедник и станал апостол на народот. Со жарна страст тој сега беше најавувач на новата доктрина, цврст како карпа за неговите следбеници, подготвен да умре за своите убедувања и на крајот да биде погубен.

Павле беше обезглавен од мечот, главата му падна на земја во Рим, но неговите зборови, учења, мисли и писма веќе беа закотвени во умовите на луѓето и почнаа да се шират. Тие придонесоа за основање на Христовото учење во Европа.

Неговата работа и поука помогнаа да се пробие пораката на Исус. Сепак, би биле потребни 300 години пред сектата што произлегла од јудаизмот официјално да биде прогласена за римска државна религија.