Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

 

Сирија

GPS-трасата за Сирија не е достапна
(Статус: јануари 2021)

 

Влегувањето во Сирија во моментов не е можно, границите се уште се затворени. За жал, Сирија мора да биде изоставена!


Затоа ја препорачуваме Антакија (види ја Турција) да лета со авион до Аман во Јордан и потоа да се вози со автобус на север до Ар-Рамта. Овој град е почетна точка на ПАТОТ ЈЕРУСАЛИМ во Џордан. Така, целата траса може да се продолжи од Јордан, ова е испробано и тестирано и веќе е направено од разни аџии.


Извадок од нашиот дневник за патувања / блог

 

На крајот на краиштата, во ноември 2010 година всушност пристигнуваме пеш во Сирија, неверојатно за нас. Благодарни сме што дојдовме досега. Алепо лежи пред нас и градот веднаш пристигна под неговиот магија. Тука поминуваме неколку дена Сирија е навистина лулка на културите!

 

Како резултат, ја минавме целата земја пеш од север кон југ за околу еден месец и исто така стигнавме до Маалула. На оддалеченото место во планините близу Дамаск, сè уште се зборува арамејски, јазик што се зборувал и во времето на Исус! Патување на Голанските висорамнини го збогатува нашето искуство во Сирија и го заокружува нашиот престој. Одејќи појужно од Дамаск стигнуваме до Босра и потоа до Кралството Јордан.

 

За повеќе информации за пределот, културата, средбите и историјата, видете во поглавјето Сирија во книгата „На Ерусалимскиот пат / На Ерусалимскиот пат"