Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Најдолг аџилак во светот!

Ерусалимскиот пат е најдолгата аџилак и меѓународна патека за мир и култура во светот! Трасата води од крајот на Европа во Финистер до почетокот во Ерусалим.

 

Ерусалимскиот пат обединува различни религии, нации и култури во извонреден мировен проект и се залага за меѓусебно признавање, толеранција и ценење на различните начини на живот.

 

Ерусалим е најважното место за христијаните и Евреите, свето место за муслиманите и се смета за пресек на светските религии! Ерусалимскиот аџија достигнува, меѓу другото, многу значајни историски места, неколку гробници на Апостолите и бројни места на светското наследство на УНЕСКО на долгиот пат до Ерусалим.

 

Мелк, Вахау, Виена, Будимпешта, Белград, Амселделд / Косово Писидија, планините Бик, Коња / Икониум, кањонот Гоксу, Тарс, Адана, Антакија / Антиохија, Алепо, Маалула, Дамаск, eraераш, Аман, планината Небо, Мртво море, Ерихон, Вади Келт, пустината Јудеја, Маслиновата гора, ... се само неколку примери на разновидни звучни имиња на маршрутата Ерусалимски пат.

 

Рутната мрежа на Ерусалимскиот пат е слична на речниот систем, таа поврзува различни начини и правци на патот кон исток. Ерусалимскиот пат се шири постојано од основањето (2010 година) - Во моментов 18 земји и 2 континенти се поврзани!

 

Кликнете на посакуваната земја на врвот на картата или изберете ја во менито.


GPS-траса е достапна од Шпанија до Ерусалим (растојание од околу 7.500 км)

 

По повеќегодишен развој, постоеше континуирана рута по патот Ерусалим од Финистер во Шпанија до Антакија во Турција (од 2020 година). И исто така во Јордан, Палестина и Израел (Света земја) трасата е подготвена и достапна на GPS (вкупна должина на маршрутата околу 250 км).

 

Антакија, античката Антиохија на Оронтес, е крајот на ЈЕРУСАЛИМ ПАТОТ во Турција и лежи непосредно пред Сирија. Влегувањето во Сирија во моментов не е можно, границите се уште се затворени. За жал, Сирија мора да биде изоставена! Затоа препорачуваме да летаме од Антакија со авион до Аман во Јордан и потоа да се возиме со автобус на север до Ар-Рамта. Овој град е почетна точка на ЈЕРУСАЛИМ ПАТОТ во Јордан.

 

Така, целата траса може да се продолжи од Јордан, ова е испробано и тестирано и веќе е направено од разни аџии. детали за види го Јордан

 

Забелешка: Како алтернатива, веќе може да се обидете во јужна Турција (област Силифке / Мерсин) да поминете траект преку Кипар до Хаифа во Израел. Според наше мислење, ова не е идеално од повеќе причини. Важниот понатамошен дел од патот би недостасувал во Турција, а Јордан и Палестина би биле изоставени! Без оглед на ова, од Хаифа не би пристигнал историски значаен преку Маслиновата гора во Ерусалим, туку се стигнал до Ерусалим преку Новиот град. Сумирајќи, аџијата би ги прескокнал основните делови на Светата земја!


Мапи и GPS: Целата рута од Финистер до Будимпешта (околу 3.500 км) е достапен преку Интернет и може да се добие директно од соодветна фаза да се преземе.

 

Целосната понатамошна рута од GPS од Будимпешта до Ерусалим (околу 4.000 км) може да се најде во нашата ВЕБ-СОСТОЈБА може да се нарача за посакуваните земји. Таму исто така ќе ги најдете деталите во врска со GPS и апликацијата, правни информации и одрекување.

 

Пат Јордан / Палестина / Израел (Света земја): Ар-Рамта - Јераш - Аман - Мадаба - планина Небо / планина Мојсеј со огромен поглед кон Јорданската долина, медитативна и живописна - до најдлабоката точка на земјата - Мртво Море - Место за крштевање Витанија - Аленби / Мост на Крстот Хусеин (граница Израел / Палестина ) - Ерихон - преку Вади Келт, покрај манастирот Свети Georgeорѓи, преку јудејската пустина до Ал-Еизарија / Бетаниен (гроб на Лазар) - Витфаж - Маслинова планина - Ерусалим.

 

Патеката е историски дизајнирана на најдобар можен начин и патеката е фантастична, патеката води низ областа каде што еднаш одеше Исус од Ерихон до Ерусалим! Како резултат, аџијата пристигнува во Ерусалим од историски значајната страна дури и денес во 21 век - пеш на Маслиновата гора! Неверојатно чувство со уникатен поглед: Ерусалим е пред твоите нозе!

 

ОБЕЛЕУВАЕ НА НАЧИНОТ / ОБИЧНИК НА ПАТ: GPS е основа, па можете да го пронајдете патот! Ознаките (налепници и знаци со гулаб на мирот) се важни додатоци на ГПС и покажуваат дека сте точни. Патеката не е обележана до крај и се работи на нејзино завршување. Многу делови веќе се обележани во последниве години, веќе има ознаки во сите 15 земји од Шпанија до Ерусалим, како и во Полска и Словачка.

 

НАВИГАЦИЈА: Се планира специјална апликација JERUSALEM WAY. Ние во моментов го препорачуваме АПЛИКА ЗА МАПИ. Оваа апликација се покажа многу добро, содржи врвен материјал за мапи, планинарска мапа е обоена и со контурни линии, сателитски мапи и можете да ги зачувате земјите и потоа да се движите ОФЛАЈН! Затоа, Интернет не е потребен кога сте надвор, а тоа е особено важно во земјите во „роаминг“! Повеќе информации за Употреба на апликацијата погледнете овде.


Преглед и позадина на Ерусалимскиот пат

Целата рута од Шпанија до Ерусалим е околу 7.500 километри!

 

Веќе во 2003 година Јоханес Ашауер (иницијатор ЈЕРУСАЛИМ ВЕЈ) направи аџилак со еден пријател по целиот пат на Свети Jamesејмс од Австрија до Финистер. Седум години подоцна, во 2010 година, Johnон тргна пеш кон Ерусалим и беше придружуван од двајца аџии: Австрија, Унгарија, Хрватска, Србија, Косово, Северна Македонија, Грција, Турција, Сирија, Јордан и Израел / Палестина земјите беа на аџилак.

 

Овој спектакуларен и извонреден аџилак ги водеше тројцата аџии низ долините и над планините, низ плодни делови на земја и пусти пустини, покрај крајбрежјето и реките, и конечно низ Сирија непосредно пред почетокот на војната. Тие следеа историски патеки за аџилак и нови патеки, се сретнаа со трагите на крстоносните војни и одеа по историските патеки на апостол Павле. По половина година тие конечно стигнаа до Витлеем пеш на Бадник и стигнаа до Ерусалим на 26 декември 2010 година (околу 4.500 км).

 

Како резултат, аџиите го иницираа почетокот на ЈЕРУСАЛИМ НАЧИНОТ на 21 декември 2012 година во Финистер со порака „Од крајот до срцето на Европа до почетокот“ и на тој начин ја воспоставија најдолгата аџилак и меѓународната патека за мир и култура во светот: Ерусалимскиот пат


Двете мапи подолу ја покажуваат рутата на Ерусалимскиот пат од Австрија, како и целосниот пат на Ерусалим од Шпанија до Ерусалим.