Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Ерусалимски начин

СВЕТА ЗЕМЈА
ЈОРДАН - ИСРАЕЛ - ПАЛЕСТИН

 

11 Ден воздушно патување | 26.03.2023 - 05.04.2023
ЕРУСАЛИМ НАЧИН - На weltweit најдолго Патека за аџилак und мирен начин & Меѓународни културен пат!

 

Попатно патување во Ерусалим 2023 година
Заедно на 7-та етапа: Света земја


 

Ерусалимвег води кон исток од Европа кон изгрејсонцето - симболично на животот. ЕРУСАЛИМВЕГ / ЕРУСАЛИМСКИ ПАТ поврзува повеќе од 15 земји, континентите на Европа и Азија со Светата земја и со оддалеченост од над 7.500 км е
најдолгиот пат на мирот и најдолгиот пат за аџилак во светот! „Од крајот на античкиот свет во Финистер преку срцето на Европа до почетокот во Ерусалим“.

 

Ова е последното од вкупно седум сцени на меѓународната патека за мир и култура! Чекор по чекор сме на пат кон најважното место за аџилак во христијанството: Ерусалим – пресекот на религиите!

 

Како и со сите фази на Ерусалимскиот пат, патот е целта! Ги доживуваме прекрасните пејзажи на Светата земја во избалансирана и во исто време фасцинантна комбинација пеш и со автобус во времето кога пустината цвета! Настрана од вообичаените туристички патеки, одиме на аџилак во Ерусалим на единствената рута на Ерусалимскиот пат низ Јордан, Палестина и Израел, почиваме во сенката на маслиновите дрвја,
пешачете низ оригиналните пејзажи, прошетајте низ еврејските и арапските села и вдишете во различноста на културите.

 

ИСТОРИЈА

 

 

Ден 1: Пристигнување во Аман
Нед. 26 март 2023 година: Лет од Виена до Аман. По пристигнувањето, патувајте со автобус до центарот на Аман, античка Филаделфија. Таму ги истражуваме знаменитостите како што се римскиот театар/цитадела, големата сина џамија на кралот Абдула и џамијата Абу Дарвиш, една од најпознатите свети градби во Јордан, која е позната и како „џамија на шаховската табла“ и гледаме неколку цркви од различни христијански конфесии. Вечера и ноќевање во хотел Хишам во Аман.

Ден 2: Аман - Џераш - Мадаба
Пон. 27 март 2023 година: Возиме до Јераш, го правиме нашето воведно пешачење по Ерусалимвег и потоа ги посетуваме ископувањата. Џераш беше еден од важните градови во Декаполис на почетокот на векот и, заедно со ископувањата на Беит Шин, е најдобро зачуваниот римски град на Блискиот Исток до денес, со неверојатно импресивна колона улица, храмови и театри. Потоа возиме
продолжуваме кон Мадаба, каде меѓу другото ја посетуваме црквата со мозаикот. Патем, Мадаба е најголемиот мнозински христијански град во Јордан. Вечерта може да направиме кратко пешачење по Ерусалимскиот пат во правец на планината Небо. Вечера и ноќевање во Сент Џон Хотел*** во Мадаба.


Ден 3: Мадаба - планината Небо - Јордан долина - Мртво Море
Вторник, 28 март 2023 година: Денеска стигнуваме до планината Небо - според еврејско-христијанската традиција, местото каде што умре Мојсеј, кому му беше дозволено да погледне прв - и последен - во Ветената земја на западната страна на Јордан Рифт . Кога небото е ведро, од оваа точка имате прекрасен поглед на Мртвото Море, треперејќи од високата содржина на сол, преку Ерихон од другата страна на долината и до областа на Ерусалим, која е речиси исто толку висока. . Светата планина издигната до местото на аџилак треба да биде врв на секое патување во Светата земја. Оттука пешачеме добри 1.000 m по Ерусалимвег до долината на Јордан до околу минус 240 m надморска височина. Јорданскиот ров достигнува повеќе од 400 m под нивото на морето во регионот на Мртвото Море и на тој начин ја означува најниската точка на земјата! Конечно, на програмата е пливањето во Мртвото Море. Вечера и ноќевање во хотелот Holiday Inn Dead Sea***** во Совејма


Ден 4: Мртво Море - место за крштевање на Јован Крстител - Вади Келт I - Ерихон

Сре. 29 март 2023 година: Го посетуваме историското место за крштевање на Јован Крстител во близина на Витанија. Местото традиционално се поврзува со преминувањето на Израелците во ветената земја, а тука се одбележува и Занесот на пророкот Илија. Потоа ја преминуваме границата меѓу Израел и Јордан на мостот Крал Хусеин (Аленби) и стигнуваме до Ерихон. Се вели дека Ерихон е најнискиот и „најстариот град со ѕидини“ во светот! Во попладневните часови доживуваме многу посебен момент! Започнува нашето искачување до Ерусалим, сакаме во наредните денови пешки да ја поминеме целата дистанца до Светиот град! Од ден на ден се повеќе се потопуваме во посебната атмосфера на Светиот град. Започнуваме со особено убавото пешачење низ долниот дел Вади Келт, од остатоците на Иродовата палата пред денешен Ерихон во импресивниот Вади (суво корито на реката). Стигнуваме до манастирот Св. По краток трансфер повторно стигнуваме до Ерихон (околу 5 км). Вечера и ноќевање во Jericho Resort Village**** во Ерихон. Овде поминуваме 2 ноќевања, така што нема потреба да ги пакуваме куферите / одјавуваме и влегуваме наутро и има време да уживаме во големиот базен под палмите на пример навечер.


Ден 5: Вади Келт II – Ниво на морето / бедуински камп
Чет. 30 март 2023 година: Го продолжуваме патот во Вади Келт, полека се приближуваме до Ерусалим. Од манастирот Свети Ѓорѓи, најпрво одите по аквадукт до изворот Келт, каде што можете да се капете во природниот воден слив на изворот. Таму го оставаме Вади, патеката продолжува нагоре низ Јудејската пустина и конечно стигнуваме до бедуинскиот логор на племето Јахалин. Краток повратен трансфер до Ерихон со попатна посета на оаза. Вечера и ноќевање Jericho Resort Village****


Ден 6: Јудеска пустина / Јудејски планини - Бетанија - границите на градот Ерусалим
Петок, 31 март 2023 година: Онаму каде што ја завршивме сцената претходниот ден, беспрекорно го продолжуваме нашиот пат, медитативен и импозантен во исто време, рутата Ерусалимвег води до планините на Јудеја и конечно стигнуваме до историската Ал-Еизарија / Гробот на Лазар, библиската Витанија на градските граници на Ерусалим! По посетата на манастирот, автобусот ќе не врати во бедуинскиот камп, каде што ќе имаме вкусен бедуински оброк и ќе ги слушаме приказните на номадскиот народ. Така, ја поминуваме ноќта пред нашето пристигнување во Светиот град во сместување во заедницата, намерно „блиску до природата“ во јудејската пустина. Какво посебно усогласување со Ерусалим! Вечера и ноќевање во бедуинскиот логор во јудејската пустина.

 

Ден 7: Маслиновата Гора - Виа Долороса - Црквата на Светиот гроб - Ерусалим
Саб. 01 април 2023 година: Денес последните километри на Ерусалимвег се пред нас и околу 7.500 километри од почетокот во Финистер се зад нас! Аџилакот го продолжуваме од гробот на Лазар во Ал-Еизарија, веднаш по преминувањето на контролниот пункт и стигнувањето до Бетфага, од каде што Исус исто така со магаре замина во Ерусалим. Стигнавме пеш на Елеонската Гора и по неколку чекори Светиот град е пред нашите нозе! Полека се спуштаме до Гетсиманската градина и низ Лавовската порта во Стариот град Ерусалим. Виа Долороса не води чекор по чекор до црквата на Светиот гроб и Воскресението, најсветото место во целото христијанство! Потоа можете сами да го истражувате градот. Вечера и ноќевање во хотел Елдан**** во Ерусалим.

 

Ден 8: Ерусалим - Западен ѕид - Планина на храмот - Витлеем - Ерусалим
Недела, 02 април 2023 година: Првото нешто наутро, кратка прошетка низ стариот град не носи до Ѕидот на плачот и планината на храмот: едно од најсветите места во јудаизмот, како и за муслиманите и христијаните! Храмот е раскрсницата меѓу Евреите, муслиманите и христијаните во светот! Така, стигнавме до крајната дестинација на Ерусалимскиот пат! Потоа, тука е планината Сион со нејзините посебни места: Горна соба, Успение Опатија - местото на Успението - и гробот на кралот Давид. Потоа слободно време сами да го истражите градот. Во доцните попладневни часови нè очекува уште еден голем белег, го посетуваме Витлеем - црквата Рождество Христово. Врати се во Ерусалим. Вечера и ноќевање во хотелот Елдан во Ерусалим.

 

Ден 9: Назарет - „Исусова патека“ - долина на гулаби - планината Арбел - Галилејско море
Пон. 03 април 2023 година: Возење до Назарет. Денеска пешачиме по делови од „Исусова патека“. Како вовед ја посетуваме современата црква Благовештение. Тоа е импресивен одраз на движењето на будењето на Католичката црква по Ватикан II и стои со четирикратно „М“ за модерно, мултикултурно, мултинационално и за Пресвета Мајка. Безброј прикази на Марија ги одразуваат идеите на луѓето од целиот свет. Потоа кратка прошетка низ стариот град Назарет до врвот на градот, каде што имаме прекрасен поглед на градот Назарет. Патувањето потоа нè носи во Кана и ги поминуваме „Хитиновите рогови“, кои нè вратија на патеката на крстоносните војни - како што веќе беше случај на рутата Ерусалимвег во Турција - овде на ова место војската се случи Падот на Католичката крстоносна империја. Го доживуваме идиличниот пејзаж на долната Галилеја и пешачеме како врвен момент низ Вади Чамам („гулабна долина“) со планината Арбел, од каде што има фантастичен поглед на Галилејското Море. Во Мигдал / Магдала, конечно стигнуваме до брегот на Галилејското Море, важен историски локалитет каде археолозите пронашле синагога од времето на Исус и каде традицијата вели дека живеела Марија Магдалена. Факултативно има можност за пешачење покрај езерото до нашето сместување околу зајдисонце. Вечера и ноќевање во Кибуц Гиносар Вилиџ Хотел**** директно на Галилејското Море.

 

Ден 10: Мигдал - планината на блаженствата - Табга - „Јаде риба Петар“ - Капернаум - Патување со брод по Галилејското Море
Вто. 04 април 2023 година: Во утринските часови се вози до светите места на северозападниот брег на езерото. Оттука се оди на планината на блаженствата како место за сеќавање на Исусовото објавување. Погледот на езерото е едноставно прекрасен, мирен и убав. Лесна пешачка патека нè носи покрај плантажите со банани назад до Галилејското Море. Ја посетуваме Табга, традиционалното место на чудесното размножување на лебот и рибата. Потоа го посетуваме Капернаум, „седиштето“ на младата црква околу Исус и тука живеел Петар - јазикот на Исус оживува директно преку наодите на локацијата. Импресивните денови на патување ги завршуваме со патување со брод на Галилејското Море. Вечера и ноќевање во Kibbutz Ginnosar Village Hotel****.

 

Ден 11: Галилејско Море - Хаифа - Цезареја - аеродром во Тел Авив
Сре. 05 април 2023 година: Возиме на запад низ Северна Галилеја кон Хаифа и уживаме во посебен поглед на заливот Хаифа, пристаништето, квартот Темплари и Висечките градини на Бахаите од врвот на планината Кармел. Продолжете по крајбрежниот пат на пауза за ручек во Цезареја, со можност да се разладите во море. Напредно патување до аеродромот. Повратен лет од Тел Авив до Виена.

 

Дополнителна опција: Посета на карпестиот град ПЕТРА во Јордан (детали и цена на барање)

 

За ерусалимскиот аџија Јоханес Ашауер (иницијатор на Ерусалимвег): Во 2010 година, Јоханис тргнал пеш кон Ерусалим заедно со уште двајца други аџии. На овој спектакуларен и необичен аџилак, тие тргнаа по стапките на крстоносните војни, чекореа по патеките на апостол Павле и историските патеки за аџилак и на крајот стигнаа во Витлеем шест месеци подоцна на Бадник, а потоа во Ерусалим. Како резултат на тоа, аџиите го иницираа почетокот на оваа патека до Ерусалим на 21 декември 2012 година во Финистер со пораката „Од крајот преку срцето на Европа до почетокот“ и на тој начин го основаа најдолгиот пат за мир и култура во светот: Ерусалимски пат!

 

За сите оние кои сакаат да го споделат ова уникатно искуство, Јоханес Ашауер, како иницијатор и туристички водич, постави различни сцени на Ерусалимвег. Во форма на мали групи, трасата делумно се пешачи сам, а во исто време багажот се транспортира со автобус на долги релации и се покриваат преостанатите делови од дневната етапа. Лесните дневни планинарења со просечна должина од околу 15 километри и максимално искачување од 400 метри во едно парче обезбедуваат доволно паузи.

Промени во маршрутата и грешки Резервирано!

 

состојба и опрема

Лесни планинарења за сигурни планинари со просечна физичка кондиција со пешачење од 4 до 6 часа распоредени во текот на денот. Дневните правци од 10 до 20 километри водат низ лесен до умерено тежок терен, планирани се доволни паузи. Планираме со лесен ден по патеки со чакал и камен, падини, пешачки патеки, земјени патишта, а понекогаш и асфалт. За да бидете на безбедна страна, ве молиме понесете фенерче или фар со вас. Автобусот го превезува нашиот главен багаж. Сакаме да истакнеме дека сите учесници на турата мора да бидат во разумна физичка и психичка состојба.

 

 

Услуги и цени

Во цената на патувањето е вклучено:
*Пречек на одредишниот аеродром од страна на претставник од тимот на мирот JERUSALEM WAY
*Нортери во сместувачките капацитети
*Модерен тренер со клима уред
*Водич од германски јазик во сите земји на патувањето

*Сертифицирани, квалификувани локални туристички водичи
*Сместување во хотели од средна класа
*Двокреветна соба со туш/тоалет, телефон, ТВ…
*Сместување со полупансион
*Сите влезници според програмата
*Сигурна организација и компетентна реализација на патувањето
  на лице место од нашите партнери за соработка / туристички агенции

 

Не се вклучени: Совети (78 евра по лице), патничко осигурување и
лични трошоци.

 

Цена на патување по лице со сместување во двокреветна соба:
2.469 евра плус летови (види резервација подолу), број на учесници од 15 луѓе,

Единечна доплата: 460 €.-

 

Цените се предмет на промена поради промени на девизниот курс или промени во трошоците за егзистенција.

 

Важно: Секој учесник мора да биде член на нашето здружение (патување само за членови) и му треба пасош кој има важност најмалку 6 месеци. Препорачуваме патничко осигурување.

 

организатор
JERUSALEM WAY Меѓународен тим за мир eV во соработка со

SK Тури во природа од Израел и Ashtar Tours International од Јордан
www.jerusalemway.org / www.sktours.net / www.ashtartours.com

 

Услуги - 11 дена патување со полупансион!

- Сите локални трансфери
- Сите патувања со климатизирани модерни автобуси
- Државно сертифициран, квалификуван локален туристички водич
- Сите влезници
- Сместување во удобни двокреветни соби со када или туш + тоалет
- Цело ноќевања со појадок и вечера

 

Резиме на патувањето:

• Хотели/Сместување – Видете ја листата во прилог

• Полупансион во одбрано сместување
• Патување со автобус со локален тренер
• Екскурзии и планинарења според програмата
• Туристички водич од локален германски јазик во Јордан / Палестина / Израел
• Информативен пакет ЕРУСАЛИМСКИ ПАТ со вклучен ID на аџија итн.
• Генерален менаџер за патувања Јоханес Ашауер
• Советите и таксите за виза не се вклучени

 

ИНФОРМАЦИИ И РЕЗЕРВИРАЊЕ

 

По е-пошта до info@jerusalemway.org

По телефон +43 699 18031970

JERUSALEM WAY Меѓународен тим за мир eV

 

Промени во програмата за патување и исклучени грешки!