Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

ЈОРДАН / ИСРАЕЛ / ПАЛЕСТИН

Ова е последната од вкупно седумте етапи на најдолгата светска мировна и аџилак патека!

 

Патот Ерусалимвег / Ерусалим поврзува 15 земји и континенти на Европа и Азија со Светата земја на растојание од околу 7.500 километри: „Од крајот на античкиот свет во Финистер, преку срцето на Европа до почетокот во Ерусалим“. Рутата води од Европа, низ широк спектар на земји на исток, кон изгрејсонцето - симболично на животот - чекор по чекор сме на патот до најважното место за аџилак на христијанството и јудаизмот, свето место за муслиманите: Ерусалим - пресек на религии!

 

ЕРУСАЛИМ ПРИСТИГНУВАМЕ! Соодветниот вовед во патувањето низ Светата земја и целта на ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ! 

 

Ќе ги доживеете прекрасните пејсажи на Светата земја во избалансирана и во исто време фасцинантна комбинација пеш и со автобус. Во пролетта пред Велигден сме на пат за Ерусалим, во најубавото време кога пустината цвета! Џераш, Аман, Мадаба, планината Небо / Мојсеј, Мртвото Море, местото за крштевање на Јордан, ... се на програмата во Јордан, пред да пешачиме од Ерихон сè до Ерусалим!

 

Маршрутата не води низ Вади Келт и Јудејските висорамнини / Јудејската пустина (Отворете го видео клипот овде), Витанија, Ал-Еизарија / Гробот на Лазар и Витфаги, додека конечно не стигнеме на Маслиновата Гора по три дена пешачење: Ерусалим е пред нашите нозе! Неописливо чувство.

 

ОТВОРЕТЕ ГАЛЕРИЈА НА СЛИКИ ТУКА
(повеќе слики видете подолу)

 

Настрана од вообичаените туристички рути и патеки, правиме аџилак во Ерусалим на единствената рута на Ерусалимскиот пат низ Јордан, Палестина и Израел. Одморете се во сенката на маслинови дрвја, прошетајте низ оригиналните пејзажи, прошетајте низ еврејските и арапските села и вдишете во различноста на културите. Други моменти вклучуваат ноќевање во бедуински камп, Витлеем, Назарет, долината на гулабите, планината Арбел, Магдала, Галилејското Море.

 

На ова уникатно и несекојдневно патување со време ги доживуваме прекрасните пејзажи на Светата земја во избалансирана и во исто време фасцинантна комбинација пеш и со автобус каде пустината цвета! И како дополнителна опција: Карпестиот град Петра (детали на барање)

 

Дел VII / VII

Јордан/Израел/Палестина

 

СРЕДБА: 26.03 до 05.04.2023-ти мај XNUMX година

 

Програма за патување и детали отвори овде

(програма за патување како Отворете PDF)

*** ПАТУВАЊЕТО Е ЦЕЛОСНО РЕЗЕРВИРАНО ***

Некои од главните моменти се: Незаборавни сценски и културни знаменитости како што се Џераш, Аман, Мозаикот од Мадаба, планината Небо / Светата планина Мојсеј, Мртвото Море, Ерихон, пешачење низ целиот Вади Келт вклучувајќи го манастирот Свети Ѓорѓи и воодушевувачките впечатоци на патот низ Вади Келт и во ридската земја Јудеја каде конечно - како големо финале - пристигнуваме пеш на Маслиновата Гора! Каков момент, Ерусалиме, светиот град лежи пред нашите нозе! По толку многу земји на патот кон Ерусалим, сега ја имаме целта на ум. Но, на програмата се и Витлеем, Назарет и светите места на Галилејското Море, како и Хаифа, Тел Авив, ...

 

Во оваа комбинација, ова патување по Ерусалим пат претставува единствен аџилак во Светата земја, неспоредлив и во вистинска смисла единствено планинарско и културно патување! 

 

Регистрација и информации преку е-пошта

info@jerusalemway.org

 

Впечатоци / фотографии / видеа од претходни патувања:

- Фотографии група турнеја СПРОЛЕР (2019)

Фотографии турнеја група Есен (2018)

Фотографии турнеја група Есен (2017) и тука видео

Фотографии од подготовка за патување _ инспекција на маршрута (2017)