Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

луѓе

Имавме многу незаборавни средби на нашиот пат. Честопати, само кратки моменти на пријателска насмевка нè пречекаа или охрабрувачки зборови кои ни дадоа нова сила за патувањето. Ние влеговме во разговор со многу локални жители, никогаш не ги добивме имињата на повеќето од нив, а сепак добивме многу.

На целиот пат можевме да уживаме во гостопримството и поддршката на луѓето по пат - на пример од Марио, нашиот личен градски водич во Белград, од стар земјоделец во Македонија, на чиј бунар ни беше дозволено да се освежиме, од Бајрам кој не донесе во Турција нè поддржуваше со тракторот во потрагата по античко Дербе и од луѓе кои ни дојдоа на помош во вистинско време. Ние не само што спиевме во покровители и манастири, туку еднаш дури и скоро во џамија - но конечно добивме хостел во куќа на 100-годишна жена, испивме чаша кеј некаде во турската самотија со топло семејство на селани и разговаравме живо со локалното население во чајџилници, биле поканети на рамазански пост во планинско село, добиле шнапс или двајца од православни свештеници, поминале неколку дена со австриското трговско аташе во Дамаск и многу повеќе. Најдовме пријатели кои ни придружуваа дел од патот (исто така некогаш „четириножен“ кој дури и не придружуваше со недели), се сретнавме со луѓе кои curубопитно нè прашуваа за нашиот пат и често кимаа со неверување кога дознаа за нашата далечна дестинација, и имаше многу добри разговори. Се разбира, понекогаш имаше и потешкотии, на пример кога вредни службеници за спроведување на законот сакаа да ја покажат својата моќ. Но, претежно се сретнавме со корисни колеги - полицајци.

На патот низ, можевме да искусиме дека не станува збор за религија или потекло дали едниот се приближува кон другиот со отворен ум и срце. Пријателството и хуманоста може да се почувствуваат во сите земји, без оглед на вера и националност.
 
Колку што беа различни земјите и луѓето - вие не сте странец пеш, и едно важеше секаде: јазикот на срцето!

луѓе

Имавме многу незаборавни средби на нашиот пат. Честопати, само кратки моменти на пријателска насмевка нè пречекаа или охрабрувачки зборови кои ни дадоа нова сила за патувањето. Ние влеговме во разговор со многу локални жители, никогаш не ги добивме имињата на повеќето од нив, а сепак добивме многу.

На целиот пат можевме да уживаме во гостопримството и поддршката на луѓето по пат - на пример од Марио, нашиот личен градски водич во Белград, од стар земјоделец во Македонија, на чиј бунар ни беше дозволено да се освежиме, од Бајрам кој не донесе во Турција нè поддржуваше со тракторот во потрагата по античко Дербе и од луѓе кои ни дојдоа на помош во вистинско време. Ние не само што спиевме во покровители и манастири, туку еднаш дури и скоро во џамија - но конечно добивме хостел во куќа на 100-годишна жена, испивме чаша кеј некаде во турската самотија со топло семејство на селани и разговаравме живо со локалното население во чајџилници, биле поканети на рамазански пост во планинско село, добиле шнапс или двајца од православни свештеници, поминале неколку дена со австриското трговско аташе во Дамаск и многу повеќе. Најдовме пријатели кои ни придружуваа дел од патот (исто така некогаш „четириножен“ кој дури и не придружуваше со недели), се сретнавме со луѓе кои curубопитно нè прашуваа за нашиот пат и често кимаа со неверување кога дознаа за нашата далечна дестинација, и имаше многу добри разговори. Се разбира, понекогаш имаше и потешкотии, на пример кога вредни службеници за спроведување на законот сакаа да ја покажат својата моќ. Но, претежно се сретнавме со корисни колеги - полицајци.

На патот низ, можевме да искусиме дека не станува збор за религија или потекло дали едниот се приближува кон другиот со отворен ум и срце. Пријателството и хуманоста може да се почувствуваат во сите земји, без оглед на вера и националност.
 
Колку што беа различни земјите и луѓето - вие не сте странец пеш, и едно важеше секаде: јазикот на срцето!