Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

ВЕСНИК 2023

Ерусалимскиот пат, основан во 2010 година, е најдолгиот мир и аџилак во светот!

Маршрутата се протега од крајот на Европа во Финистер до почетокот во Ерусалим. Тој ги спојува различните религии, нации и култури во извонреден мировен проект и се залага за меѓусебно признавање, толеранција и ценење на различни начини на живот. Сега има повеќе од 5000 членови во групата на Фејсбук - Тие доаѓаат од над 100 различни земји низ светот и сите континенти се претставени!!


Преглед на закажување


 
16.03.2023: SCHLOSS HAUSLEITEN - Филмско предавање „На пат во Ерусалим“
     
26.03.2023 - 05.04.2023: СВЕТА ЗЕМЈА - Аџилак Јордан / Израел / Палестина (РЕЗЕРВИРАНО)
     
01.04.2023 - 06.04.2023: ВИЕНА ДО ЃЕР - „Планинарење за мир“ - Мировен марш на Ерусалимвег
     
07.06.2023 - 11.06.2023: НИРНБЕРГ - Конгрес на германската евангелистичка црква
     
15.09.2023 - 23.09.2023: LOFER TO LINZ - Заедничка „Недела на аџилак по Ерусалимскиот пат“
     
23.09.2023: ЛИНЗ - Инсталација и благослов на гулабот за мир ЏВ во градот на мирот Линц и меѓурелигиска церемонија: За детали видете овде


26.09.2023 - 28.09.2023: FULDA TO BAD KISSINGEN - „Аџии и обележување“ во текот на меѓурелигискиот аџилак. Видете подолу за детали.
     

29.09.2023 - 30.09.2023: ФУЛДА - Свечено отворање на Ерусалимвег со филмска презентација и инсталација на гулабот за мир ЏВ (германски фидер „Jerusalemweg der Apostel“). Презентацијата на филмот се одржува во петок навечер, а поставувањето и благословот на гулабот на мирот е во сабота во 14:00 часот: За детали видете овде

 

12.10.2023: ПУРКЕРСДОРФ - Филмско предавање „На пат кон Ерусалим“


Напредни известувања 2024 година

КРАЈ НА МАЈ ДО ПОЧЕТОК НА ЈУНИ 2024 ГОДИНА: 14-дневна аџилак прошетка низ Франција со водич по Ерусалимски пат! Од Пиринеите до Женевското Езеро заедно со Јоханес Ашауер. (Следуваат информации за Веб-страница)

НОВО ОД 02.02.2024: Обука за меѓукултурен водич за аџии во градот Донауворт (види подолу)


ТУРЦИЈА: ПОДРАЧЈЕ НА ЗЕМЈОТРЕСИ ДИРЕКТНО НА ЕРУСАЛИМСКИ ПАТ - ПОМАГАМЕ!


Тимот за мир на Ерусалим Веј започна собирање средства за жртвите од земјотресот во областа Антакија (Антиохија)! Ерусалимскиот пат ги зближува луѓето, не само во добри, туку и во лоши времиња.
Преку нашите контакти со различните локални институции и цркви, на особено импресивен начин ја доживуваме големата беда предизвикана од силните земјотреси во февруари. Отец Фрањо од Антакија (древна библиска Антиохија) сака да им помогне на луѓето кои изгубиле сè на краток и долг рок. Потребата за помош е огромна и секое евро пристигнува директно без административни трошоци. Повеќе информации и фотографии погледнете го извештајот на Фејсбук на аџиката од Ерусалим, Биргит Вагнер од Минхен, која сè уште беше таму во ноември 2022 година!

>>> ОТВОРИ СТРАНИЦА ЗА ДОНАЦИИ <<


Со вашата донација не само што обезбедувате важна, туку директна помош и без никакви административни трошоци! Фала многу.


 

Филмско предавање во Долна Австрија: „На пат кон Ерусалим“

 

Регистриран: 16 март 2023 година во 18.30:XNUMX часот
Локација: 3464 Домаќинство / ЗАМОК HAUSLEITEN


Аџилак во Јордан/Израел/Палестина со Јоханес Ашауер
Светата земја во пролет кога пустината е во цут

ПАТУВАЊЕТО Е ЦЕЛОСНО РЕЗЕРВИРАНО - ВИ БЛАГОДАРИМЕ!!!

 

Датум: 26.03. - 05.04.2023 (недела - среда)

На ова извонредно и уникатно патување, ги доживуваме прекрасните пејсажи на Светата земја во времето кога пустината цвета во избалансирана и во исто време фасцинантна комбинација пеш и со автобус! Настрана од вообичаените туристички патеки, полека одиме на аџилак во Ерусалим на рутата на Ерусалимскиот пат низ Јордан, Палестина и Израел, се одмораме во сенката на маслинови дрвја, пешачеме низ оригиналните пејзажи, шетаме низ еврејските и арапските села и дишеме во различноста на културите. Врска до аџилак

 

Совет: Отворете го видеото „JERUSALEM WAY Wadi Qelt“.

Прошетка за мир
„Марш на мирот на Ерусалимскиот пат од Виена до Ѓер

 

Датум: 01.04. - 06.04.2023 (сабота - четврток)

Организацијата „Хикинг за мир“ организира мировен марш на Ерусалимвег од Виена до Ѓер (6 етапи / околу 150 км). Учеството е бесплатно и исто така е можно на дневна основа! Би било убаво кога многумина би биле таму да дадат пример за мир. Пропусницата за аџии во Ерусалимвег е достапна на почетокот на локацијата, првиот печат со гулабот на мирот го добиваме веднаш на почетокот во катедралата Свети Стефан (продавница за сувенири или шалтер за билети). Регистрација преку е-пошта


Конгрес на германската евангелистичка црква во Нирнберг


Датум: 7 - 11 јуни 2023 година (среда - недела)

38. Конгрес на Германската евангелистичка црква се одржува во Нирнберг и Фирт. Кирхентаг е единствен: шарен фестивал на вера, култура и музика, платформа за критички дебати, единствена можност да се доживее заедницата! Отворени информации од црковниот ден

 


ЗАШТЕТЕ ГО ДАТУМОТ: Линц станува партнер на најдолгата мировна прошетка во светот! Инсталација на JW Peace Dove во Мировниот град ЛИНЗ

Датум: сабота 23 септември 2023 година
(веднаш по Светскиот ден на мирот!)


Ерусалимвешкиот гулаб на мирот ќе се одржи во главниот град на државата Горна Австрија, европска престолнина на културата и Град на мирот ЛИНЗ на саб. 23 септември 2023 година пред новото градско собрание / област Нибелунгенбрике! 

 

Во 09.00 ч: Заеднички аџилак од опатија Вилхеринг до Линц, пристигнување во областа Хауптлац околу 13.30 часот со аџиска закуска од градот Линц. Во 15.00 часот: говор градоначалник М.М. Клаус Лугер како претставник на градот на мирот Линц и презентација на мировниот проект Ерусалимвег. Во 15.30 часот: ЗАЕДНО ги правиме последните чекори на најдолгата мировна патека во светот до гулабот за мир, рутата не води преку главниот плоштад и мостот Нибелунген до новото градско собрание. 16:00 часот: Откривање / Благослов на Ерусалимскиот пат Мировниот гулаб на предградието на новото градско собрание со музичка придружба на општинскиот музички бенд. Бараме многубројно учество. Благодарам!

Поставувањето на гулабот на мирот ќе се случи за време на меѓурелигиска церемонија со владиката Др. Манфред Шејер, претседателот на Еврејската заедница, Др. Шарлот Херман, како и други претставници на верските заедници и почесни гости.

 

Недела на аџилак по Ерусалимски пат: Зглоб“аџиска недела" наместо! Пеш од Лофер во провинцијата Салцбург до опатијата Вилхеринг. Можно е секојдневно учество.

 

>>> Отворете детали / фази / регистрација овде <<


ПОКАНА: Поставување на гулабот на мирот / отварање на фидер Ерусалимвег во ФУЛДА!


Датум: Пет 29.09. - Саб. 30.09.2023

 

Важна германска рута до Ерусалимвег започнува во градот Бонифациј Фулда, кој потоа води по Дунав од Донаврт и се приклучува на главната рута на Ерусалимвег што доаѓа од Шпанија во близина на Линц во Австрија.

 

Врвот е свеченото поставување на гулабот за мир во Ерусалимвег во сабота, 30 септември 2023 година од 14.00 часот во Михаелскирхе / во близина на Домплац (видете детали подолу)!

 

Програмска секвенца

 

петок 29 септември 2023 година
Од 17 часот: Аџиска средба со добредојде и пиење
Во 20:00 часот: Филмски предавања и презентации во живо во Фестивалска сала на Оранжерија низ целата ерусалимска рута од Шпанија до Ерусалим и трите правци во Германија! Завршува околу 21:30 часот, финале / маса на аџиите.

 

Сабота 30 септември 2023 година

Во 09:00 часот: Заеднички аџилак од плоштадот на катедралата Фулда до Пилгерцел (околу 6 км).

Во 14:00 часот: Врвот беше свеченото поставување на гулабот за мир во Ерусалимвег во Михаелскирхе / во близина на Домплац со градоначалникот Др. Хајко Вингенфелд и претставници на верските заедници. Меѓуверска церемонија! Завршува околу 16:00 часот, а потоа трпеза на аџии, финале...

 

За детали видете Веб-страница на градот Фулда или побарајте информации преку е-пошта: turistikus@fulda.de

 

аџии и знаци

 

Уште пред прославите на отворањето, 26.09.2023 bis 28.09.2023 (вторник - четврток) се одржува меѓурелигиски аџилак од Фулда до Бад Кисинген (три дневни етапи од околу 20 км секоја). За време на обиколката на многу практичен начин го дополнуваме и проверуваме патоказот на новиот Ерусалимвег. Информации и регистрација Аџии и обележување

Опсежна програма за поддршка од петок до недела!
>>> Информации и регистрација <<

 


Филмско предавање во Долна Австрија: „На патеката во Ерусалим: од срцето на Европа 4.500 км пеш до Ерусалим“


Регистриран:
12 октомври 2023 година во 19:00 часот. Локација: 3002 Пуркерсдорф во градското собрание


Напредно известување 2024: НОВА обука за меѓукултурен водич за аџии во Донаурт

Во Donauwörth / Германија, од 02 февруари 2024 година ќе се нуди курс за обука за интеркултурен водич за аџии со модули за теорија и практика. Организатор: VHS Donauwörth/Große Kreiststadt Donauwörth. Повеќе информации и резервации на Е-пошта до Улрике Штегер од градот. Туристички информации Donauwörth.


Ви благодариме за вашата донација!


До ЕРУСАЛИМ НАЧИН Ни треба вашата поддршка за да го воспоставиме најдолгиот пат на мирот во светот и да развиеме сопствена апликација за аџии! Ве молиме помогнете
вашата донација и на тој начин поставете го вашето лично парче од мозаикот за овој уникатен мировен проект! Фала многу.


>>> ВАШАТА ДОНАЦИЈА СО PAYPAL / КРЕДИТНА КАРТИЧКА <<

 


Информации за клубот за нови членови

 

Непрофитното здружение JERUSALEM WAY Peace Team прифаќа членови за поддршка и ние би биле многу среќни доколку сте дел од нашиот тим или би сакале да помогнете. Годишната членарина е 25,00 евра и вклучува, меѓу другото, подарок за добредојде, сертификат, покана за божиќната забава и заедничко планинарење. Со нетрпение очекуваме да ве видиме - однапред ви благодариме за поддршката! За повеќе информации видете овде


 ЈЕРУСАЛИМ ВЕЈ меѓународен тим за мир
Здружение за мир, слобода и толеранција
4341 Арбинг, Хамелберг Сид 24
ЗВР: 228599886
www.jerusalemway.org
info@jerusalemway.org

 

 

Отпишете се од билтенот

Ако повеќе не сакате да добивате информации или сте ја добиле оваа е-пошта по грешка, едноставно кликнете на ОДЈАВУВАЊЕ