Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Парохиски весник на Арбинг (февруари 2021)

 

Секое станување во природа, во луѓе, во loveубов

мора да почека, бидете трпеливи, додека не дојде време да цвета.

Дитрих Бонхофер


 

На патот по Ерусалим, најдолг аџилак во светот низ цела Австрија!

 

Аџилакот е многу мода и не е само траен баланс за телото, умот и душата во сегашната криза во Корона.

 

Група од 20 аџии со учесници од Германија, Ворарлберг, Сцбг, Горна Австрија, Долна Австрија, Виена и Бургенланд беа на Патеката за мир и култура од Арлберг до езерото Нојсидл (околу 800 км). Дневните фази беа околу 20 км пеш, а остатокот беше покриен во смисла на еколошко патување, со воз или минибус. Аџиите исто така стигнаа во областа Перг и Арбинг на 03 септември 2020 година! Аџилакот беше обележан со многу убави средби со луѓе по должината на трасата и добри разговори меѓу аџиите, како и духовни пориви.


Ерусалимвег (WВ) не само што води низ центарот на Арбинг, туку е инициран овде пред повеќе од десет години, токму по патронажа на парохијата (24)! Меѓу аџиите беа Јоханес Ашауер (иницијатор и обучен водич за аџии) и неговата партнерка Карин Форстер, уште четворица аџии од Арбинг на патот: Маријана и Антон Баумгартнер од Гросинг и Ингрид и Хајнрих Ашауер од Пучберг. Хајнрих и Тони ја презедоа услугата за превоз / багаж за багаж и отидоа во својата улога со најголемо задоволство.

 

Бидејќи куќата на Хајнрих и Ингрид е точно на Ерусалимскиот пат, сите аџии беа поканети на срдечен појадок таму, скоро во минување. Добро зајакната, групата стигна до замокот Клем и Грин и, како „најзначајниот ден“, Надлингерхоф, високо над Дунав во Нојштадл. Тука е Ерусалимската патека на мирот гулаб! Следниот е во опатијата Мелк и друг во Шпиц. Крајот на денот и ноќевањето беше во гостилницата во замокот Артштетен, каде што аџиите, како и во Арбинг, меѓу другите, добија печат на аџија со гулаб на мирот во пасошите.


Белешка: Понатамошните списоци со мировни гулаби се утврдени за април 2021 година во градот Донавурт и 2022 година во манастирот Валдсасен (Германија). И се планира продолжение на горенаведениот аџилак! Во зависност од можностите на кризата во Корона, ова се делот Швајцарија - Ворарлберг und Австрија - Грција. И со туристичка агенција, ќе се вратиме во Светата земја во пролетта 2022 година. Контактирајте под info@jerusalemway.org

 

Позадина на Ерусалимскиот пат

Ерусалимскиот пат ги обединува различните религии, нации и култури во извонреден мировен проект и се залага за меѓусебно признавање, толеранција и ценење на различните начини на живот. Ерусалим е најважното место за христијаните и Евреите, свето место за муслиманите и се смета за пресек на светските религии! Ерусалимскиот аџија достигнува, меѓу другото, многу значајни историски места, неколку гробници на Апостолите и бројни места на светското наследство на УНЕСКО на долгиот пат до Ерусалим.

 

Рутната мрежа на Ерусалимскиот пат е слична на речниот систем, таа поврзува разни патеки и правци на патот кон исток. Ерусалимскиот пат се шири постојано од основањето (2010 г.) - Во моментов 18 земји и 2 континенти се поврзани!

 


ОТВОРЕТЕ ФОТО АЛБУМ ОВДЕ