Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

 

Турција

GPS е достапен за сите земји од Шпанија до Ерусалим!
За детали, видете во менито РУТ

 

Маршрутата низ ТУРЦИЈА / МАЛА АЗИЈА е околу 2.100 км и е најдолгата патека од која било земја на патот до Ерусалим! Во исто време, Турција е една од најубавите и најгостопримливи земји на целиот ЕРУСАЛИМСКИ ПАТ!

 

ДОБРЕДОЈДОВТЕ ВО ТУРЦИЈА / ХОСГЕЛДИНИЗ

 

Информации за граничен премин ГРЦИЈА / ТУРЦИЈА (граница Кипои / Ипсала): Мора да се вози преку граница со возило. Најлесен начин е да нарачате такси во кафулето. Кафулето е неколку метри пред грчката гранична контрола, па продолжи со таксито до турската гранична контрола, тоа е се! ;-) Неколку аџии го направија тоа без никакви проблеми. Види овде на пример

 

Маршрутата води од граничниот премин Кипои / Ипсала преку Турција до Антакија, античка Антиохија на Оронтес! Овој древен и многу посебен град е непосредно пред Сирија да биде крајот на ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ во Турција.

 

Понатамошно патување до Сирија во моментов не е можно, границите се затворени. За жал, Сирија сепак мора да биде изоставена! Препорачуваме да летате од Антакија до Аман, Јордан, а потоа да одите со автобус на север до Ар-Рамта. Овој град е почетна точка на ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ во Јордан. Видете Јордан за повеќе информации.

 

Луѓето во Турција генерално помагаат, гостопримството е многу високо и таа е многу разновидна, убава земја во поглед на пејзажот и културата! Врв на целиот пат до Ерусалим!

 

Сместувања: Имаме список со совети за сместување за многу фази во Турција. Тоа е голема помош! Дополнително, нашиот претставник Мурат Куланси направи превод со детали за мирољубивата намера на аџилакот во Ерусалим. Овој текст веќе им помогна на многу аџии, на пример кога разговараат со луѓе во кафулето / чајџилницата / жителите во селото, во случај на полициска проверка, кога бараат сместување и слично. Аџија од Швајцарија ни кажа дека и ги отворила вратите.

 

На барање ќе го испратиме овој превод и списокот за сместување на сите оние кои нарачале GPS.

 

Зима во Турција

Во месеците декември до февруари понекогаш има многу снег во планините! Оттука и делот на Акшехир до Караман Не се препорачува во овие месеци, највисокиот премин на патеката е на околу 2.000 метри (област на планините Бик). Ако сепак сакате да одите на аџилак таму во зима, мора да го избегнете патот кога паѓа снег. Погледнете ги деталите на: Cooperation Erusalem Way & Sufi Trail

 

Контакт и информации

Дали имате конкретни прашања за маршрутата во Турција или ви треба помош? Ве молиме контактирајте со Мурат Куланси (претставник JERUSALEM WAY Турција). Зборува турски, англиски и германски! Мурат помага на најдобар можен начин а има и своја туристичка агенција. Неговата компанија Аура турнеја специјализирана за пешачење и аџилак низ цела Турција!

 

ЕРУСАЛИМ ВАЈ Тим Турција

mail: kulansi@aura-tour.com

Веб страна: www.jerusalemway.org/tr

Телефон и WhatsApp: +90 533 330 77 31

 

GPS апликација со POI и совети за сместување Турција е достапна во веб-продавницата, има повеќе детали за GPS и како да ја користите апликацијата. Подолу е примерок од GPS фаза од ТУРЦИЈА.