Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Кликнете на картата за да ги прикажете сите правци во ГЕРМАНИЈА
(Вметнувањето на картичката трае неколку секунди)


Забелешка: Сцената во т.н „Германско катче“ како и пристапните патишта Келн (Ерусалимски пат на кралевите) и надолу Волкенрода (Ерусалимски пат на манастирите) се веќе онлајн! Пристапниот пат Фулда (Ерусалимски пат на апостолите) наскоро ќе биде онлајн.


Германија

GPS е достапен за сите земји од Шпанија до Ерусалим!

За детали, видете во менито РУТ

 

Германија има сцена на главниот пат во Ерусалим (ова води преку т.н. „Kleines Deutsches Eck“ види на крајот од оваа страница) како и три рути за фидер.

 

Трите фидери се главни траси во Германија, кои, слично на речен систем, се влеваат во главната траса во Линц на Дунав (Австрија).

 

Патеките од Келн и Фулда се спојуваат во Донауворт, каде што патеките водат преку Фриденсбрике и се движат заедно во близина на Дунав преку Регенсбург до Пасау. Во Пасау, се додава патеката од Валдсасен (Волкенрода), сега сите три патеки продолжуваат заедно додека не се приклучат на главната рута што доаѓа од Шпанија во Австрија.

 

За приказната: Во 2021 година, три правци од Германија со вкупно околу 1500 километри беа отворени како важни правци за снабдување до ПАТОТ ЈЕРУСАЛИМВЕГ / ЕРУСАЛИМ, кои течат преку Донауворт и Пасау во Линц, Австрија, во главната рута на ПАТ ЕРУСАЛИМ што доаѓа од Шпанија.

Ерусалимски правци Германија / фидер рути

 

Во Германија, сега се поставени сите геодатоци (GPS) за трите главни правци!

 

Опис на маршрутата

 

ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ НА КРАЛЕВИТЕ води од Келн преку Мајнц, Вормс и Шпајер преку Крајхгау до Некар, каде што води преку Штутгарт и Еслинген до Кајзерберге со Хоенштауфен. Оттаму околу Осталб, преку европскиот слив до Риес и преку Нордлинген до Донауворт. Оттаму, оваа рута се среќава со патот на апостолите!

 

ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ НА АПОСТОЛИТЕ води од Фулда преку Вирцбург и Нордлинген до Донауверт, од каде што двете рути продолжуваат заедно до Пасау.

 

ЕРУСАЛИМСКАТА ПАТЕКА НА МАНАСТИРИИТЕ води од манастирот Волкенрода преку зелениот појас до манастирот Валдсасен. Оттаму до Пасау, каде што оваа патека се спојува со другите две патеки (пат на кралевите и пат на апостолите).

 

Трите патеки се засноваат на долги тестирања на испробани пешачки патеки и аџилак, како што е Рајнштајг, На МартинусвегДека Преку Ромеа или Преку Порта.

 

Изборот на патеките и, во некои случаи, отстапувањата од овие партнерски патишта беа ревидирани според историските врски со историски документираните поаѓања и повиците кон Ерусалим и според особеностите на патувањата за аџилак во Ерусалим.

 

Податоците за Ерусалимвег Фулда во моментов се проверуваат и потоа ќе се дефинираат паралелни патеки за аџилак. Подоцна ќе следат повеќе рути. Работата која се уште не е завршена се врши преку активно учество на повеќе аџии. Статус: јуни 2022 година

 

Kонтакт


Информации за тековниот статус на GPS и рутата, прашања за аџилак и дали некој би сакал да биде дел од Тимот Германија:

 

ЈЕРУСАЛИМ ПАТ Екипа Германија

mail: germany@jerusalemway.org

Веб страна: www.jerusalemweg.de

 

Општи информации за обележувањето на Ерусалимвег: Во меѓувреме, многу делови на целиот Ерусалим Вег / Ерусалимскиот пат се обележани во повеќе од 15 земји.

 

Подолу се сцена вклучувајќи GPS од главната рута во Ерусалим Вег (доаѓа од Шпанија):