Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Важни информации за рутата во Унгарија

Рутата од австриската граница кај Халбтурн често се движи во областа на Патот на Свети Џејмс во Унгарија, така што има хостели и други места за спиење за аџиите сè до Будимпешта.


За понатамошната маршрута од БУПЕДЕСТ во НАСОКАТА НА ГРАНИЦАТА ХРВАТСКА / СРБИЈА, имаме соработка со УНГАРСКИ ПИЛГРИМ ПАТ Маѓар зарандокот (МZ). Беше договорено аџиите со пасош на аџија од Ерусалим да можат евтино да спијат во своите хостели. Достапни се хостели низ Дунав од Будимпешта до градот Баја. Од Баја е само еден ден до унгарскиот пограничен град Мохач, граничниот триаголник на Хрватска и Србија! А за аџиите кои не доаѓаат од правец на Виена, туку, на пример, од Полска, Чешка или Словачка, има и хостели од МЗ од Естергом (Гран) до Будимпешта! 


Сместување / хостели

Тука во Deutsch кратко Резиме на сместувањата (PDF). И тука на Унгарската веб-страница е сместување да се најде (автоматски превод од Google). Хостелите обично се затвораат во Унгарија во зимските месеци!

 

Нашиот унгарски партнер сака секој аџија да има и унгарска карта за аџии МЗ, ова е симболично и секоја издадена карта е важна за нивната организација. Специјалната цена за аџиите од Ерусалим е само 500 HUF = околу 1,50 евра! Пропусницата е и добар потсетник и сувенир на патувањето низ Унгарија.

 

Во малите села е добро да се испрати СМС во хостелот еден ден пред пристигнувањето, бидејќи понекогаш тие се затворени, не се дома или одговорниот мора да ја отвори куќата и затоа треба да знае кога ќе дојде аџиот. Понекогаш англискиот не се зборува на мали места, па затоа е добро да знаете неколку зборови на унгарски:

 

Каде е Албергју? = = Набави ван зарандоксалаш? 

Јас сум аџија = Зарандок вагиок

Каде сум сега = = Хол вагиок мохт?

Ми треба помош! = = Шегичегет керек!

 

Тука можете да ја добиете унгарската картичка за аџилак 

 

  • Естергом (Гран)

Сзен Адалберт Козпонт

Естергом, Сент Иштван тер 10. 

Варга Орсолија: +36 33 / 541-972

Е-пошта: varga.orsolya@szentadalbert.hu

 

  • Будимпешта

Гелерт-хеги Сиклатемплом Палос Фогадокизон

Будимпешта XI. керулет, Сент Гелерт тер

+36 20 / 775-2472

 

Хегивидеки Зарандокпонт (Културалис Салонбан)

1126 Будимпешта, Баширмени 34t XNUMX / а.

+36 1 / 202-2509

 

  • Ракев 

„Ракев Ортек“ егизелет

Ракеве, Косут Лајос у. 12

Д-р Санто Гиргине: +36 30 / 354-1612, +36 24 / 424-855

 

  • Опаѓа 

Туринформ Ирода

Баја, Сентаромсаг тер 11.

Тел: +36 79 / 420-792