Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Кликнете на картата за да ги прикажете маршрутите до Будимпешта
(Вметнувањето на картичката трае неколку секунди)

 

УНГАРИЈА: GPS / маршрута до БУДИМПЕШТА

GPS е достапен за сите земји од Шпанија до Ерусалим!

За детали, видете во менито РУТ

 

Трасата е од Австрија (граница Халбтурн) до Будимпешта околу 258 км. Трасата од Словачка (граница Естергом) до Будимпешта околу 63 км. Патеките се среќаваат во Будимпешта во нов, голем хотел за аџии и продолжуваат оттаму. Трасата од Будимпешта до граничниот триаголник Унгарија / Хрватска / Србија е околу 243 км.

 

Означи: Обележани се многу области, се работи на општо завршување, така што се обележани многу делови на ПАТОТ ЈЕРУСАЛИМ во повеќе од 15 земји

 

ГПС -маршрутата од Будимпешта до границата Хрватска / Србија е достапна во веб -продавницата. Исто така, постојат дополнителни детали за користење на апликацијата.

 

Патем, во Будимпешта, ГПС -трасата води и кон „Филозофска градина„Петте светски религии се претставени таму (види исто така оваа графика). За меѓурелигиозниот аџија важно место на патот кон Ерусалим, пресек на светските религии!

 

Забелешка: За важни информации за трасата во Унгарија и понатамошното патување до Хрватска / Србија погледнете подолу по фазите на ГПС.

 

Еве ги фазите на ГПС Австрија - Будимпешта und Словачка - Будимпешта:

 

Важни информации за аџиите во Унгарија

Патеката од австриската граница Халбтурн често води во Унгарија во областа на Патот на Свети Јаков, така што има хостели и други места за спиење до Будимпешта за аџии.


За понатамошната маршрута од БУПЕДЕСТ во НАСОКАТА НА ГРАНИЦАТА ХРВАТСКА / СРБИЈА, имаме соработка со УНГАРСКИ ПИЛГРИМ ПАТ Маѓар зарандокот (МZ). Беше договорено аџиите со аџилак патот во Ерусалим да можат ефтино да спијат во своите хостели. Постојат хостели по целата траса по Дунав од Будимпешта до градот Баја. Од Баја е на само еднодневна етапа до унгарскиот пограничен град Мохач, триаголникот со Хрватска и Србија! И за аџии кои не доаѓаат од Виена, туку од Полска, Чешка или Словачка, има и хостели од МZ од Естергом (Гран) до Будимпешта! 


Сместување / хостели

Тука во Deutsch кратко Резиме на сместувањата (PDF). И тука на Унгарската веб-страница е сместување да се најде (автоматски превод од Google). Хостелите обично се затвораат во Унгарија во зимските месеци!

 

Нашиот унгарски партнер би сакал секој аџија да има и свој унгарски пасош за аџилак МЗ, тоа може да се види симболично во и секој издаден пасош е важен за нивната организација. Специјалната цена за аџиите во Ерусалим е само 500 HUF = околу 1,50 евра! Пропусницата е исто така добар потсетник и сувенир за патувањето низ Унгарија.

 

Во малите села е добро да се испрати СМС-порака до хостелот ден пред пристигнувањето, бидејќи тие понекогаш се затворени, а не дома или одговорното лице треба да ја отвори куќата и затоа треба да знае кога доаѓа аџијата. Понекогаш англискиот јазик не се зборува на мали места, па затоа е добро да совладате неколку зборови на унгарски:

 

Каде е Албергју? = = Набави ван зарандоксалаш? 

Јас сум аџија = Зарандок вагиок

Каде сум сега = = Хол вагиок мохт?

Ми треба помош! = = Шегичегет керек!

 

Забелешка: За аџиите на кои им е потребен тест за Корона ПЦР за да влезат во Србија Погледнете тука: Отворете информации за PCR тест

 

Тука можете да ја добиете унгарската картичка за аџилак 

 

  • Естергом (Гран)

Сзен Адалберт Козпонт

Естергом, Сент Иштван тер 10. 

Варга Орсолија: +36 33 / 541-972

Е-пошта: varga.orsolya@szentadalbert.hu

 

  • Будимпешта

Гелерт-хеги Сиклатемплом Палос Фогадокизон

Будимпешта XI. керулет, Сент Гелерт тер

+36 20 / 775-2472

 

Хегивидеки Зарандокпонт (Културалис Салонбан)

1126 Будимпешта, Баширмени 34t XNUMX / а.

+36 1 / 202-2509

 

  • Ракев 

„Ракев Ортек“ егизелет

Ракеве, Косут Лајос у. 12

Д-р Санто Гиргине: +36 30 / 354-1612, +36 24 / 424-855

 

  • Опаѓа 

Туринформ Ирода

Баја, Сентаромсаг тер 11.

Тел: +36 79 / 420-792