Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Персенбег - Марија Таферл - Артштетен
14,66 км / ↓ 302 м / ↑ 456 м
Преведете на други јазици Прикажи мапа во режим на цел екран

Профил на висина


Beschreibung

Сега нуркаме чекор по чекор во легендарниот Нибелунгангау и денес добиваме до ЧЕТИРИ марки за аџии! Погледнете ја сликата подолу. Згора на тоа, со Марија Таферл, стигнуваме до аџилак познато далеку, а потоа и замокот Артштетен, историски многу важно место за Австрија и светот! Бидејќи таму е гробот на надвојводата Франц Фердинанд од Австрија-Есте, повеќе за ова подолу. Денешната етапа затоа се планира да биде малку пократка, мора да се носиме со некои искачувања (вкупно скоро 400 метри) и има важни работи што треба да се видат! Би било срамота само да „прошетаме“ овде. За трасата: Од Ybbs / Persenbeug до Marbach, патеката е прилично рамна и претежно директно по левиот брег на Дунав.

Во Марбах, Кафе Кондитореи Браун ве поканува да направите попатна патека, бидејќи тука се добро познатите ролни од пена, а аџиите дури добиваат печат од Ерусалим во својот пасош. Зајакнато, следи искачување од околу 200 метри до селото Марија Таферл со истоимената аџилак црква, соодветно патот во Ерусалим Вег се протега тука по Бужевег. Ова нуди добра можност полека да се оди, можеби да се молиме само за да бидам благодарен за досегашниот аџилак и животниот пат. Откако ќе се најдеме на врвот, нè очекува одличен поглед како награда! Историјата на црквата започнува со првото документирано споменување на капела на Марија Таферл во 1659 година, по што започнала преобразбата во аџилак црква во 1660 година и била осветена во 1724 година. Во 1947 година, конечно и беше дадена од папата Пиј XII. назначена базилика. Овде го имаме нагласувањето на денешната сцена и гледаме низ долината Дунав. До локацијата на сцената, Артштетен, таа едноставно не се спушта, туку серија повеќе или помалку нежни искачувања и спуштања на ридскиот терен. Во замокот Артштетен има музеј што вреди да се види и гробот на надвојводата Франц Фердинанд од Австрија-Есте! Франц Фердинанд беше наследник на тронот на Австро-Унгарија од Куќата на Хабсбург-Лорен од 1896 година. Тој и неговата сопруга Софи Војвотката фон Хоенберг беа убиени во нападот во Сараево. Овој чин ја предизвика јулската криза што доведе до Првата светска војна !!

Сместување за аџии, на пример, во Марија Таферл во GASTHOF FREY со прекрасен печат за аџии. А во Арсттетен во SCHLOSSGASTHOF, каков прекрасен амбиент! При презентација на аџиската карта, аџиите на Ерусалимскиот пат добиваат специјална цена за ноќевање со појадок. И има еден Ерусалимвешки печат со гулаб на мирот! Се препорачува резервација (www.schlossgasthof.at). Со сигурност може да се каже дека ова беше посебна сцена на патот кон Ерусалим преку Австрија во поглед на пејзажот и културата. За ова можеме да наздравиме навечер со чаша вино или пиво. ;-)

 

Преземете ја рутата за GPS на вашиот мобилен телефон


Слики

Податоци и факти

Растојание: 14,66 км
Разлика во надморска височина: 253 м
Највисока точка: 456 м
Најниска точка: 206 м
Вкупно искачување: 456 м
Вкупно потекло: 302 м