Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Најдолгата мировна прошетка во светот!

ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТ е најдолгиот пат на мирот и најдолгата патека за аџилак во светот! Оваа меѓународна културна рута оди од крајот на Европа во Финистер до почетокот во Ерусалим.

 

Ерусалимскиот пат обединува различни религии, нации и култури во извонреден мировен проект и се залага за меѓусебно признавање, толеранција и ценење на различните начини на живот.

 

Ерусалим е најважното место за христијаните и евреите, свето место за муслиманите и се смета за раскрсница на светските религии! Ерусалимскиот аџија на долгиот пат до Ерусалим, меѓу другото, стигнува до многу важни историски места, неколку апостолски гробници и бројни места на светското наследство на УНЕСКО.

 

Мелк, Вахау, Виена, Будимпешта, Белград, Амселфелд / Битка за Косово, Скопје, Солун, Филипи, Дарданели, Кавала, Троја / Троја, Александрија Троада, Асос, Пергамон, Измир / Смирна, Ефес, Памуккале, Хиераполис, Лаодикеја, Антиохија во Писидија, планините Бик, Коња / Икониум, кањонот Гоксу, Тарсус, Адана, Антакија / Антиохија, Алепо, Маалула, Дамаск, Јераш, Аман, планината Небо, Мртвото Море, Ерихон, Вади Келт, пустината Јудеја, Маслиновата Гора, . .. се само неколку примери на мноштво добро познати имиња на рутата во Ерусалимвег.

 

Рутната мрежа на Ерусалимскиот пат е слична на речниот систем, таа поврзува различни начини и правци на патот кон исток. Ерусалимскиот пат се шири постојано од основањето (2010 година) - Во моментов 18 земји и 2 континенти се поврзани!

 

Кликнете на посакуваната земја на врвот на картата или изберете ја во менито.


GPS рутата е достапна од Шпанија до Ерусалим
(Растојание околу 8.500 км)

 

По повеќегодишен развој, постоеше континуирана рута по патот Ерусалим од Финистер во Шпанија до Антакија во Турција (од 2020 година). И исто така во Јордан, Палестина и Израел (Света земја) трасата е подготвена и достапна на GPS (вкупна должина на маршрутата околу 250 км).

 

Антакија, античката Антиохија на Оронтес, е крајот на ЈЕРУСАЛИМ ПАТОТ во Турција и лежи непосредно пред Сирија. Влегувањето во Сирија во моментов не е можно, границите се уште се затворени. За жал, Сирија мора да биде изоставена! Затоа препорачуваме да летаме од Антакија со авион до Аман во Јордан и потоа да се возиме со автобус на север до Ар-Рамта. Овој град е почетна точка на ЈЕРУСАЛИМ ПАТОТ во Јордан.

 

Така, целата траса може да се продолжи од Јордан, ова е испробано и тестирано и веќе е направено од разни аџии. детали за види го Јордан

 

Забелешка: Како алтернатива, веќе може да се обидете во јужна Турција (област Силифке / Мерсин) да поминете траект преку Кипар до Хаифа во Израел. Според наше мислење, ова не е идеално од повеќе причини. Важниот понатамошен дел од патот би недостасувал во Турција, а Јордан и Палестина би биле изоставени! Без оглед на ова, од Хаифа не би пристигнал историски значаен преку Маслиновата гора во Ерусалим, туку се стигнал до Ерусалим преку Новиот град. Сумирајќи, аџијата би ги прескокнал основните делови на Светата земја!


Мапи / GPS / Обележување / Маршрута


Целата рута од Финистер до Будимпешта (околу 3.500 км) е достапен преку Интернет и може да се добие директно од соодветна фаза да се преземе.

 

Целосната понатамошна рута од GPS од Будимпешта до Ерусалим (околу 5.000 км) може да се најде во нашата ВЕБ-СОСТОЈБА може да се нарача за посакуваните земји. Таму исто така ќе ги најдете деталите во врска со GPS и апликацијата, правни информации и одрекување.

 

Пат Јордан / Палестина / Израел (Света земја): Ар-Рамта - Јераш - Аман - Мадаба - планина Небо / планина Мојсеј со огромен поглед кон Јорданската долина, медитативна и живописна - до најдлабоката точка на земјата - Мртво Море - Место за крштевање Витанија - Аленби / Мост на Крстот Хусеин (граница Израел / Палестина ) - Ерихон - преку Вади Келт, покрај манастирот Свети Georgeорѓи, преку јудејската пустина до Ал-Еизарија / Бетаниен (гроб на Лазар) - Витфаж - Маслинова планина - Ерусалим. Овде можете да ги најдете сите фази во Светата земја: Отвори врска

 

Трасата е историски поставена и патеката е фантастична. Меѓу другото, маршрутата минува низ областа каде што некогаш Исус пешачел од Ерихон до Ерусалим! Аџиот пристигнува во Ерусалим денес во 21 век од историски значајната страна - пеш на Маслиновата Гора! Неверојатно чувство со уникатен поглед: Ерусалим е пред вашите нозе!

 

ОБЕЛЕУВАЕ НА НАЧИНОТ / ОБИЧНИК НА ПАТ: GPS е основа, па можете да го пронајдете патот! Ознаките (налепници и знаци со гулаб на мирот) се важни додатоци на ГПС и покажуваат дека сте точни. Патеката не е обележана до крај и се работи на нејзино завршување. Многу делови веќе се обележани во последниве години, веќе има ознаки во сите 15 земји од Шпанија до Ерусалим, како и во Полска и Словачка.

 

НАВИГАЦИЈА: Се планира специјална апликација JERUSALEM WAY. Ние во моментов го препорачуваме АПЛИКА ЗА МАПИ. Оваа апликација се докажа многу добро, содржи врвен материјал за мапа (обоена карта за пешачење со контурни линии и сателитски карти)! И можете да ги зачувате земјите на телефонот и потоа да се движите ОФЛАЈН! Не е потребен интернет во движење, ова е многу важно, особено во земјите во „роаминг“!

 

Со апликацијата можете лесно да го најдете вашиот пат и интересни или историски POI, бидејќи рутата води и директно до важни знаменитости во градовите! Покрај тоа, зачувавме некои POI за сместување, тие постојано се прошируваат и ажурираат. Повеќе информации за Употреба на апликацијата погледнете овде

 

Аџилакот во Ерусалим секако е исто така авантура и мора да импровизирате! Во духот на оригиналниот аџилак, ова е добро и важно и му дава можност на аџиот да ја зајакне својата доверба во Бога и довербата во животот. Ова е едно од најважните искуства на долгиот пат до Ерусалим. По аџилакот можеме да го искористиме ова искуство во секојдневниот живот и да го пренесеме на други луѓе.

 

СОВЕТ: Информациониот лист за аџиите погледнете во менито информации за аџија. Дополнителни информации (PDF) по е-пошта на: gps@jerusalemway.org


Преглед и позадина на Ерусалимскиот пат / Ерусалимвег

 

Целата рута од Шпанија до Ерусалим е околу 8.500 километри! Веќе во 2003 година Јоханес Ашауер (иницијатор JERUSALEM WAY) направи аџилак со пријател по целиот пат на Свети Јаков од Австрија до Финистер. Седум години подоцна, во 2010 година, Џон тргна пеш кон Ерусалим и беше придружуван од двајца аџии: Австрија, Унгарија, Хрватска, Србија, Косово, Северна Македонија, Грција, Турција, Сирија, Јордан и Израел/Палестина беа земјите на аџилак.

 

Овој спектакуларен и извонреден аџилак ги одведе тројцата аџии низ долините и планините, низ плодните земји и пустините, покрај морските брегови и реките и на крајот низ Сирија непосредно пред почетокот на војната. Тие одеа историски патеки за аџилак и нови патеки, наидоа на трагите на крстоносните војни и чекореа по историските патеки на апостол Павле. По шест месеци, тие конечно пристигнаа во Витлеем пеш на Бадник и стигнаа во Ерусалим на 26 декември 2010 година.

 

Како резултат, аџиите го иницираа почетокот на ЈЕРУСАЛИМ НАЧИНОТ на 21 декември 2012 година во Финистер со порака „Од крајот до срцето на Европа до почетокот“ и на тој начин ја воспоставија најдолгата аџилак и меѓународната патека за мир и култура во светот: Ерусалимскиот пат


Двете мапи подолу ја покажуваат рутата на Ерусалимскиот пат од Австрија, како и целосниот пат на Ерусалим од Шпанија до Ерусалим.