Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

портрети на аџии

Јас се викам Алекс, имам 31 година. Пред 2 години започнав планинарење што ми го промени животот... Тоа ми го промени животот затоа што суштински се променив себеси. Имав доволно среќа да одам по Ерусалимскиот пат од Ле Пуј-ен-Веле во Франција сè до Ерусалим. За време на овој 14-месечен аџилак доживеав страв, гнев и осаменост. Но, најважна беше љубовта од странци, од странци кои беа спремни да ми помогнат со храна или кревет. Мојот пат ме однесе низ различни земји. Открив различни култури, запознав многу луѓе и открив едно „богатство“: луѓето се дружељубиви и љубезни, без разлика од каде доаѓаат или на која религија припаѓаат. Кога ќе пристигнете во село, гладен, жеден и уморен, секогаш наоѓате топло срце и прекрасна душа да ви помогне. Тоа е она што го прави возможно толку големо покачување. Друго. Посетив и многу свети места на Ерусалимскиот пат и тоа беше благослов. Секој ден кога планинарев, можев да ја зајакнам вербата во нешто поголемо. Внатрешниот мир доаѓаше од ден на ден, довербата и довербата во животот стануваа се посилни и посилни. Тоа е убавината на аџилакот. Се запознавам себеси на начин каков што досега не сум доживеал. Планинарењето е лековито, велам, и посакувам сите да го доживеат ова искуство. Ве молиме контактирајте ме со какви било прашања, ако ви требаат какви било информации или само сакате да разговарате за патеката!


Фејсбук: Алекс Лафон / E-mail, whatsapp и фотографии видете веб-страница на JERUSALEM WAY


Клаудија (66): Подароци што ви ги дава патеката...  „Отидов во Ерусалим.“ Секогаш кога ќе ја кажам или помислам оваа реченица, кога и да ја сонувам, сè се враќа веднаш. 5200 км, еднаш 4 месеци (2022) и еднаш 3,5 месеци (2023), ме донесоа од мојот роден град Кобленц/Рајн до географската цел на Ерусалимвег. Но, всушност тоа беше уште еднаш самиот пат што го доживеав како цел и кој ми даде толку многу подароци: заминувањето во непознатото, слободата, неверојатната добрина на луѓето на патот, убавината и различноста на природата, безбројните историски локалитети, непрекинатото време со Бога, откривањето на библиските места, ставот на длабока благодарност, новите лекции за самоприфаќање, секојдневната амбивалентност на настаните и ситуациите и единствената задача „Внеси мир во секој дом!“ се даровите што ме направи Ерусалимскиот пат. „Не знам што е тоа, но ти си толку блескав!“, често велат луѓето кои ја бараа мојата блискост. Мора да беше исполнување и радост што буквално се прелеа од мене. ВИ БЛАГОДАРАМ од се срце на Јоханес Ашауер за неговата неуморна работа и помошта во вистинскиот момент. Исто така подарок! Што останува? Многу трансфер во секојдневието, промени, мирна работа и секојдневна молитва во движење: Боже чувај ме, ти верувам Ти ми го покажуваш патот до животот. Со тебе има радост, радост во изобилство“.

 

Фејсбук: Клаудија Шилд / Инстаграм: claudia.schild


Уве (51) почна да оди на езерото Констанца / Германија во 2023 година и моментално е на Ерусалимвег во Косово... Аџилакот е мојот повик, а патеката е мојот дом! Започна со првите пешачење на долги патеки со извидниците, таму се положија првите корени. Дезориентиран по трауматичен семеен настан, тргнав на мојот прв Камино во 2009 година. Се разбира, морав да го откинам на половина пат низ Фромиста, исто така од здравствени причини. Тоа беше почеток и оттогаш отидов на аџилак на повеќе од 10 различни Камино на повеќе од 8000 KM и пристигнав во Сантијаго 7 пати. Изгледа викам за простување на гревовите. Не, патеката ме повика и по посебна патека во 2015 или 2016 година ја видов налепницата Ерусалимвег за прв пат во Финистер. Длабоко сум благодарен што ме повика и оваа посебна патека и што можев да го следам овој повик. Аџилакот е живеен мир, мир со себе и мир со околината. Како аџија сте „голи“, без маски што го превезуваат вашето вистинско јас. Твојата внатрешност ја одредува твојата надворешност и со секој чекор се повеќе доаѓаш кон себе. Аџиите носат мир и меѓународно разбирање, бидејќи аџиите не познаваат имагинарни граници. Да донесеме мир и љубов во овој свет кој сè уште е длабоко поделен со културни или религиозни предрасуди; кога ќе го пронајдете својот мир во вас, светот ќе најде мир. Ултреја и Сусеја

 

Фејсбук: Аџијата Дани | Инстаграм: pilgrim_danni | Е-пошта: uwe@jerusalemway.org


Здраво, ние сме Естел и Шарлен од Франција, двајца пријатели кои се запознале на пат кон Компостела во 2021 година. Секако, токму на овој пат се роди нашиот проект да одиме до Ерусалим. Две години подоцна, на 10 април 2023 година, заминуваме од Париз на деветмесечно патување во Светата земја. Секој од нас оди од лични причини, одиме по мир во светот, но и по мир во себе.Одиме да откриваме други земји, други култури, други традиции. Одиме на питачки аџилак, значи немаме пари, ниту за храна, ниту за сместување. Избираме да веруваме во Промислата затоа што веруваме во животот. Свет предизвик кој бара адаптација, трпение и понизност. Имаме и хуманитарен пристап бидејќи основавме сопствено здружение наречено „Малку поблиску до ѕвездите“. Собираме пари за да можеме да ги донираме во три различни области на клубот откако ќе пристигнеме во Ерусалим. Овие пари ќе бидат искористени и за финансирање на нашето патување доколку е потребно. Овој пат е патот на нашиот живот. Сакаме да кажеме дека заедно се приближуваме малку поблиску до ѕвездите и дека нашиот пат е вашиот пат. Од неговите причини сакаме да го споделуваме нашето патување низ различни социјални мрежи. Ве молиме поддржете не преку нашата онлајн кампања за прибирање финансиски средства: Отвори овде

Инстаграм: unpeu_pluspresdesetoiles / YouTube: Отвори врска / Фејсбук: Естел Шарлин


Густав (66) го започна Ерусалимскиот пат во Финистер / Шпанија (!!) и моментално е во Скопје... Здраво, јас доаѓам од Австрија, Корушка и моментално живеам во Цирих; Работев во банкарството 40 години; Од есента 2017 година, мојата професионална кариера е дел од моето минато. Во 2018 година пешачев околу 5 месеци. 4.000 км од Клагенфурт преку Виена до Сантијаго де Компостела. Во 2019 година патував 10 месеци низ Јужна Америка, Нов Зеланд и Југоисточна Азија. Крстоносните аџии во 2020 година прибл. 7.500 километри од Сантијаго де Компостела до Ерусалим, откажани по 900 километри поради Корона. 2021 пеш од Салцбург преку Алпите до Трст: околу 500 км, 25.000 м нагоре, 25.000 м надолу... и сега од 15 март 2023 година продолжувам со мојот аџилак во Ерусалим од Памплона во Шпанија, каде што отидов пред 3 години поради пандемијата беше запрена. Сега патувам по Ерусалимскиот пат 127 дена и 3.400 км и сè уште имам околу. 3.500 км пред мене. Фасциниран сум од запознавање луѓе од други култури и досега имав големо искуство во сите земји низ кои сум патувал; Подготвеноста да помогнам, гостопримството и топлината што ја добив од луѓето во овие земји е единствена. Како започна се: летото 2013 година пешачев по класичниот Пат на Свети Џејмс преку Пиринеите до Сантијаго. Тоа беше околу 830 км, за што ми требаа 28 дена пешачење. Тогаш речиси морав да се откажам од ова пешачење по 300 километри во Бургос поради повреда. Но, работите испаднаа поинаку: Американец што го сретнав на Камино повторно ме мотивираше во 5-минутен разговор, така што веќе немаше знаци за откажување, бидејќи овој Американец, по име Џон, ми даде клучни совети како да направете го тоа, можам да ја ставам повредата под контрола. Само поради неговата мотивација и средба со него стигнав до Сантијаго. Овој Камино во 2013 година многу ми промени. Кога дојдов дома, прашав сè; Овде живееме во луксуз, имаме сè, а на патот на Свети Џејмс правев само пет работи дневно: планинарење, јадење, пиење, перење алишта навечер и спиење. Ми требаа околу десет дена додека не успеав повторно да се втурнам во мојот секојдневен канцелариски живот. Така, тогаш се појави идејата повторно да го направам Патот на Свети Џејмс, почнувајќи од Корушка, но само во време кога ја завршив мојата професионална дејност. Сакав повторно да го доживеам тоа прекрасно чувство без да морам да закажам состанок или да се вратам во мојата канцеларија потоа. Пролетта 2018 година беше добро време за започнување на овој проект. Првично сакав да го започнам Патот на Свети Џејмс од Корушка. За време на одморот една година претходно во Салцбург, видов табла со „мени за аџии“ пред гостилница. Кога се распрашав за тоа, ми рекоа дека овде минува австрискиот пат на Свети Џејмс. Откако истражував на Интернет, го променив планот и сакав да го пешачам целиот австриски пат Сент Џејмс, преку Швајцарија, преку Франција до Сантијаго. И бидејќи треба да го започнете патот на Свети Џејмс на вашиот праг, конечно решив да пешачам од Клагенфурт до Виена.

 

Фејсбук: Густав Стангл / блог: www.experimentalpaths.com / YouTube: Отвори врска


Репутацијата е репутација (Роуз Мари 57)... По една интензивна фаза од мојот живот, итно ми требаше пауза за да се расчистам. Најдобро се снаоѓам кога имам време за себе и талкам низ природата. Во јануари 2023 година, прочитав објава на Фејсбук за Ерусалимскиот пат и добив насилни срцеви отчукувања и гуски испакнатини. Ме повика кракот Јордан-Ерусалим. Во средината на топилникот на религиите, каде што се светите места, таму сакав да одам. Како што е познато, гусканите не лажат, а сепак стравовите и сомнежите прераснаа во чудовишта и ми дадоа непроспиени ноќи. Што сакаш сама како жена на Ориентот? Дали сè уште ги имате сите? Но, одолејте се на повик еднаш! ГПС и заедницата на Ерусалимвеј ми дадоа насока и поддршка кога сум залутала од патот или сум изгубила доверба. Фактот што други жени го одеа патот сами пред мене, ме расположи кога се појавија стравови. Никогаш не бев во опасност. Единственото нешто на што морав да внимавам беа кучињата на отворено, а двапати ми се слоши. Во секој случај продолжив. Неочекуваната помош и гостопримство на патот ми ја зајакнаа довербата во животот. „Ти си друга жена“, велат семејството и пријателите од моето враќање. Да тоа е точно. Не само што пристигнав на целта Ерусалим. Но и во мене. Најдов длабок внатрешен мир, изгубена врска со создавањето и насекаде луѓето кои ги отворија своите срца и своите домови. Ерусалимскиот пат е навистина начин на мир.

Фејсбук: Роуз-Мари Гасер / Блог за патување: Отвори врска / YouTube: Отвори врска
Инстаграм: rose.marie.gasser / WhatsApp: +41 79 568 01 66


Јас се викам Сигрид (67), Јас сум водич за аџии и спонзор на рутата „Виа Ромеа“ и живеам во Стаде (Германија). По Патот на Свети Џејмс, заедно со мојата девојка од Мајнц направив аџилак во етапи од Стад преку Мајнц до Рим од 2009 година. Оттаму сам тргнав кон Ерусалим. Конечно стигнав до Албанија и Северна Македонија во 2019 година преку „Via Francigena del Sud“ и „Via Egnatia“. Летот за Скопје во Северна Македонија сега е резервиран и за прв пат ќе го продолжам моето аџилак на „Ерусалимскиот пат“ во септември 2023 година. Личната поддршка од Јоханис и контактот со другите аџии веќе ми се многу пријатни и корисни.

 

Фејсбук: Сигрид Струбер | Е-пошта: info@sigrid-strueber.de | WhatsApp: +49 170 402088


Јас се викам Јохан, пред точно 10 години (на 63 години) Аџилакот го направив во едно парче од Свети Волфганг во Горна Баварија (Германија) до Ерусалим. Порано, никогаш не сум отишол на аџилак или планинарење подолго од еден ден. Мојот аџилак во Ерусалим беше инициран на Велигден 2012 година со телевизиската репортажа „На нога до Ерусалим“. Стануваше збор за аџилакот на Јоханес Ашауер, Дејвид Цвилинг и Ото Бесер. Моето аџилак беше под мотото за мир, верско и меѓународно разбирање. Во исто време, луѓето можеа да донираат за Бебешката болница во Витлеем (2.600 и 1.000 евра) и хосписот во Ердинг. Граѓаните ми дадоа и 80 молитви. Почнав на Педесетница 2013 година со благослов со околу 150 луѓе и со католичко, евангелско и муслиманско свештенство во парохиската црква на мојата родна парохија. Јас бев првиот аџија што ја одбележа патеката со налепницата гулаб за мир. Јас исто така бев првиот аџија од Ерусалим кој ја доби првата карта за аџии во Ерусалим. Ова беше потпишано од кардиналот Шенборн во Виена и ми беше предадено. Бидејќи се работеше и за меѓународно разбирање, ми беше дозволено да го заѕвонам мировното ѕвоно во градот Виена на ООН како прв аџија во Ерусалим. Јоханес Ашауер ги организираше и ги овозможи и двете. Околу 80% од патот пешачев сам. Така можев многу интензивно да ја искусам патеката, природата, луѓето итн. и да доживеам големо проширување на моето срце. Во Турција и Израел особено имав прекрасни религиозни средби, што беше многу добро за меѓусебно разбирање. Се молев на Псалм 23 „Господ е мојот пастир“ секој ден на патот за молитвените барања што беа дадени и молитвата на благодарност „Ти благодарам, Боже, што си моја светлина и мое спасение и сила на моето живот.” Целта ми дојде само Ерусалим во прашање. Бев таму 17 пати претходно и имав многу интимна врска со овој град и со библиската земја. Други религиозни цели би биле надвор од прашање за мене. Сега станав скитник по природа. Оттогаш отидов на аџилак во Волфгангвег од Регенсбург до Свети Волфганг во Салцкамергут и неколку други подолги правци. Најдобрата поддршка на мојот пат кон Ерусалим ја добив од Јоханес Ашауер и делумно од Дејвид Цвилинг и Ото Клар. Ти благодарам многу.

 

Фејсбук: Јохан Грацер | Е-пошта: johann.grasser@web.de | WhatsApp: +49 151 50487353