Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Третата крстоносна војна

Бидејќи од самиот почеток решивме да ги следиме стапките на Третата крстоносна војна кон Светата земја, детално се занимававме со соодветните потекла.

Активирањето за Третата крстоносна војна е освојувањето на Ерусалим на 2 октомври 1187 година од страна на султанот Саладин, кој бил во рацете на христијаните уште од Првата крстоносна војна. На 11 мај 1189 година, царот Фридрих Први Барбароса тргнал од Регенсбург со огромна војска да го поврати Ерусалим. Тој ја избра патеката покрај Дунав. Во 1190 година кралот на Франција, Филип Втори и кралот на Англија, Ричард Први Лавовци, со своите војски тргнале кон Палестина. По заедничкиот старт, армиите се разделија со цел последователно да стигнат до Светата земја по море од Марсеј или Genенова.

Кога Фредерик и неговата војска ја преминаа границата кон Византиската империја, веќе не се чувствуваше договорената поддршка од византискиот владетел Исак, напротив, крстоносците беа постојано изложени на напади. Дури во заканата за напад на Цариград, таа била ефективна, и на крај биле ставени на располагање бродови и резерви за крстаречката армија да го премине Хелеспонт.

Конечно, во Мала Азија, од Лаодикеја, армијата постојано беше во заседа од Селџуците. Долгата прошетка, топлината, недостатокот на храна и тешкотиите направија да се почувствуваат. Армијата полека почна да се истроши. И покрај тоа, војската на крстоносците успеа да ги победи Турците на 18 мај 1190 година и да го заземе Икониум, денешна метропола на Коња.

На крајот на мај, Фридрих и неговата војска стигнаа до сојузничкото ерменско кралство Киликија.

На патот низ планините Бик, Фридрих Барбароса се удави во планината Салеф во близина на денешниот град Силифке. Телото последователно било погребано, а војската постепено се распуштила. Некои се вратија во Европа, додека останатите се преселија во Акре со синот на Фредерик за да го опседнат градот Акре со војските на Филип Втори и Ричард Први. Акри може да биде освоен, ова се смета за голем, но и единствен успех на Третата крстоносна војна: Ерусалим остана во рацете на Саладин - целта за враќање на Ерусалим беше промашена.