Сè започнува со првиот чекор ...

На Ерусалимски начин е најдолгата аџилак и меѓународна рута за мир и култура во светот!

На Ерусалимски начин ги поврзува религиите и народите во уникатен мировен проект.

На Ерусалимски начин се залага за меѓусебно признавање и толеранција.

Loveубовта, најсилната сила во универзумот, продира, осветлува сè и гради мостови помеѓу сите луѓе!

 

Аџилакот создава отвореност за средби, ги намалува предрасудите и стравовите и ја зајакнува довербата - основна доверба! Наводните граници меѓу народите и религиите можат да бидат премостени од индивидуални луѓе во loveубов и меѓусебно почитување.

Градот на мирот Линц станува партнер на Ерусалимвег!

 

Покана за церемонијата: Свечено поставување на гулабот на мирот во Линц на 23 септември 2023 година во 15:00 часот! ГО ПОБАРАМЕ ВАШЕ АКТИВНО ПРИСУСТВО
 

А непосредно пред отворањето во Линц ќе има заедничко од петок 15 септември до сабота 23 септември 2023 година. „Недела на аџилак“ на Ерусалимвег од Лофер до гулабот на мирот во Линц! Учеството на дневна основа е можно! (ДЕТАЛИ И ПРИЈАВУВАЊЕ ВИДИ ПОДОЛУ ПО ФОТОГРАФИИТЕ)

 
Распоред на програмата за церемонијата во сабота, 23 септември 2023 година

 

Во 09:00 часот, собирната точка на колеџ црквата Вилхеринг: Благослов на аџија од игуменот Рајнхолд Десл. Заедно ја пешачиме етапата од 12 километри до Линц. Пристигнување во областа Хаупплац околу 13:30 часот со аџиска закуска од градот Линц во зградата на студиото Салзамт! Пат Вилхеринг - Линц видете овде: ОТВОРЕТЕ ПАТ И ГПС ТУКА

 

Во 15:00 часот на средба во зградата на студиото Салзамт: говор на градоначалникот М.М.М. Клаус Лугер како претставник на градот на мирот Линц и презентација на мировниот проект Ерусалимвег Студио куќа Салзамт.

 

Церемонијата започнува во 15:30 часот: Заедно одиме по Фриденсвег, патеката не води од главниот плоштад преку мостот Нибелунген до гулабот на мирот во Новото градско собрание.

 

16:00 часот: Откривање и благослов на гулаб на мирот во Ерусалим на предградието на новото градско собрание со музичка придружба на општинскиот бенд.

 

Поставувањето на гулабот на мирот е дел од меѓурелигиска церемонија со претседателот на Еврејската заедница Горна Австрија Шарлот Херман, епархискиот бискуп на Католичката црква Горна Австрија Манфред Шејер, началникот на евангелската црква Горна Австрија Геролд Ленер, претседателот на Исламската верска заедница Горна Австрија Бинур Мустафи, свештеник на Српската православна црква Линц Драган Мичиќ, свештеникот на Старата католичка црква Линц Самуел Ебнер и други почесни гости. Бараме многубројно учество. Ти благодарам многу!

 

>>> ПРЕЗЕМЕТЕ ФЛАЕР ГРАД НА МИР ЛИНЦ <<

 


Покана: „Заедничка недела на аџилак“ на Ерусалимвег во Австрија од Лофер во покраината Салцбург до градот на мирот Линц! Датум: петок, 15 септември - сабота, 23 септември 2023 година
 

Одиме на аџилак во источен правец, кон сонцето на пат кон Ерусалим... Од Лофер до Линц до свеченото поставување на Ерусалим Веј Мировен Гулаб пред Новото градско собрание во Мировниот град Линц!

 

Некои од најважните моменти на патот се: Лофер, совршено пешачење по Салах и низ импозантната клисура Иннерсбах, Ункен, Бад Рајхенхал, Салцбург, Аџилак базилика Марија Плејн, Валерзи, Воклабрук, опатија Ламбах, опатија Вилхеринг. И конечно, во сабота, 23 септември 2023 година, пристигнување во Линц за церемонијално поставување и благослов на гулабот на мирот во Ерусалим како дел од меѓурелигиската церемонија.

 

ДЕТАЛИ ЗА НЕДЕЛАТА НА АЏИЧИТЕ

Сопствено пристигнување со воз/автобус во петок, 15 септември 2023 година до пладне до Лофер! Сцена со сликовници нè очекува попладне како фантастично почетно пешачење! Одиме по Ерусалимвег низ убавото Клисурата Иннерсбах и имајте поглед на „тројца браќа„! Ќе направиме пауза во витална оаза а ноќевање е внатре Хотел Фридлвирт во Ункен. Можно е учество во поединечни дневни фази (сопствена насока). Совет: Сите GPS фази на Ерусалимвег Австрија видете овде: Отвори врска

- ДНЕВНА ЦЕНА: 10 до 15 евра на ден (во зависност од бројот на учесници)


- НОЌЕВАЊЕ: Ноќевање од 40 до 50 € за гости или на друг начин студентски дом/гимназија со вреќа за спиење


- ДА СТИГНАТ ТАМУ: Состанок на 15.9. напладне во Лофер, пристигнување ÖBB (сопствен аранжман)


- ГОЛЕМИНА НА ГРУПА: Околу 12 луѓе од Лофер до опатијата Вилхеринг. Од Вилхеринг до Линц нема ограничување на бројот на учесници! Ве молиме учествувајте активно.


- ПЛАЌАЊЕ:
€ 100.- или аликвот за пократко учество на клупска сметка

 

- ИНФО / РЕГИСТРАЦИЈА: Ве молиме регистрирајте се што е можно поскоро за да можеме да организираме сместување. Испратете е-пошта на: austria@jerusalemway.org

 

Преглед на почеток на сцената / место на ноќевање


1. 15 септември 2023 година Лофер до Ункен = околу 12 км 

2. 16 септември 2023 година Unken to Hinterreit / Gois = околу 25 км

3. 17 септември 2023 година Hinterreit / Gois to Eugendorf = околу 27 km         

4. 18 септември 2023 година Еугендорф до Швајгерн = околу 30 км

5. 19 септември 2023 година Швајгерн до Воклабрук = околу 25 км

6. 20 септември 2023 година Воклабрук до Ламбах = околу 25 км        

7. 21 септември 2023 Ламбах до Марттренк = околу 26 км         

8. 22 септември 2023 година Марштренк до опатијата Вилхеринг = околу 28 км

9. 23 септември 2023 Вилхеринг опатија до Линц = околу 12 км

 

ВКУПНО ОКОЛУ 210 км

Од опатија Вилхеринг до Линц нема ограничување на бројот на учесници!
Бараме многубројно учество. Ти благодарам многу!

Враќање со автобус и воз од Линц со сите опции за поврзување. Предмет на промени во програмата.

 

Покрај пријавувањето за целото патување, секако постои и опција за пријавување индивидуални фази регистрира. Особено во последната фаза од опатија Вилхеринг до Линц, би биле многу среќни за живо учество! Местото за состанување е во колегиумската црква во 09:00 часот со аџиски благослов од игуменот Рајнхолд Десл!

 

Ве молиме да се регистрирате што е можно поскоро преку е-пошта austria@jerusalemway.org или на телефон на +436642215201. формулар за регистрација отворете како PDF овде (Германски)

 

Состојба и опрема: Лесни планинарења за сигурни аџии со просечна кондиција. Планираме со ранец по планинарење, шумски и полски патеки, патишта со чакал и делумно асфалт. Времето на пешачење е околу 5 до 8 часа распоредено во текот на денот. Трасата не води низ лесен терен, секакви искачувања се планирани со доволни паузи. Планираме со ранци и, во зависност од големината на групата, и со помошно возило/шатл-служба до сместувањето.

 

Здружението „JERUSALEM WAY International Peace Team“ не презема никаква одговорност, а организаторот и аџиите што ги придружуваат исто така не се одговорни за каква било штета или несреќи. Учеството е на ваш сопствен ризик. На крајот, сакаме да истакнеме дека сите аџии мора да бидат во разумна физичка и психичка состојба. Резервирани се грешки и промени во програмата!


Позадина на Ерусалимскиот пат: Ерусалимскиот пат води од Европа во источна насока кон изгрејсонцето – симболично кон животот. Мрежата на патеки на Ерусалимскиот пат е слична на речен систем, поврзува различни патеки и правци на патот кон исток и постојано се шири од своето основање (2010) - моментално се поврзани 18 земји и 2 континенти!

 

Со растојание од околу 8.500 километри, Ерусалимскиот пат е најдолгиот мирен и аџилак во светот!


ЕРУСАЛИМ НАЧИН
 Регистрирано здружение на Меѓународниот тим за мир


4341 Арбинг / Австрија
info@jerusalemway.org 
www.jerusalemway.org


 ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ НА БИЛТЕНОТ
(кликни)